IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия търси квалифицирани работници от страни извън ЕС

За първи път страната публикува списък със свободните работни места за имигранти с висок ценз

13:02 | 23.07.13 г.
Германия търси квалифицирани работници от страни извън ЕС

За първи път Германия публикува списък с работните места, които иска да предложи на квалифицирани хора от страни извън Европейския съюз (EC), съобщи Bulgaria On Air, цитирайки "Франс прес".

Позициите включват медицински сестри и помощници на възрастни хора, експерти по роботика, електротехници и машинисти. Кандидатите трябва да представят квалификации, еквивалентни на тези в Германия. "Нуждаем се от квалифицирани имигранти, за да гарантираме дългосрочния просперитет на Германия", каза министърът на труда и социалната политика Урсула фон дер Лейен.

По думите ѝ новият списък показва, че компаниите в много индустрии отчаяно търсят квалифицирани хора, не само инженери, но и квалифицирани работници.

На фона на намаляващото и застаряващо население и ниската безработица най-голямата европейска икономика за пръв път подбира имигранти по подобен начин в програма, ръководена от Федералната агенция по труда. Досега Германия сключваше двустранни споразумения, за да привлича работници в специфични области, в това число медицински сестри от Хърватия и Филипините.

Новата инициатива, която има за цел да намали бюрокрацията, идва, след като ЕС постави начало на схемата "Синя карта" за висококвалифицирани имигранти от страни извън ЕС. Германия от своя страна облекчи изискванията за признаване на чуждестранни професионални квалификации.

Доклад от февруари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) установява, че за работниците с ниска или средна квалификация извън ЕС е много по-трудно да намерят препитание в Германия, отколкото за чуждестранните студенти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още