IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Michelin спада с 45% за полугодието

Спадът в продажбите на автомобили се отразява и на френският производител на гуми

13:14 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Michelin спада с 45% за полугодието

Печалбата на френския производител на гуми Michelin за първото полугодие на 2013 г. спада с 45% на годишна база. Компанията отчита разходи в размер на 250 млн. евро за преструктуриране на производството към по-голяма ефективност.

Нетната печалба на Michelin за периода е 507 млн. евро, в сравнение с 915 млн. евро за същия период на миналата година. Приходите от продажби се понижиха с 5,1% до 10,16 млрд. евро. Оперативната печалба преди обявяването на неочакваните загуби е надолу с 13% до 1,15 млрд. евро.

Спадът в продажбите на автомобили в Европа продължава вече шеста година, а това се отразява на фирмите от автомобилната индустрия, включително и на Michelin. Ръководството на френския производител обаче очаква пазарът на автомобили в развитите страни да се възстанови и по този начин продажбите на гуми през втората половина на годината да се подобрят.

Michelin прогнозира вложеният капитал да донесе на компанията повече от 10% възвръщаемост и положителен свободен паричен поток. Очакванията са оперативната печалба в края на годината да се повиши с още 350 млн. евро главно заради поевтиняване на суровините.

„Резултатите на Michelin за първата половина на годината са в диапазона на поставените цели за 2013 г. Те свидетелстват за непрекъснатото подобряване на състоянието на Групата. Компанията се намира във фаза на динамичен растеж“, бе коментарът на главният изпълнителен директор Жан-Доминик Сенар за отчета на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още