IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И перлата на Praktiker - Max Bahr, размаха бяла кърпа

Дъщерното дружество също обяви, че иска откриване на производство по несъстоятелност

10:26 | 26.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;И бъдещето пред Max Bahr остава неясно.<em> Снимка: Max Bahr&nbsp;</em></p>

 И бъдещето пред Max Bahr остава неясно. Снимка: Max Bahr 

Веригата магазини от типа „Направи си сам“ Max Bahr, която в Германия има 132 обекта, също изпада в несъстоятелност след фалита на компанията-майка Praktiker.

Мениджърите на засегнатото дружество ще поискат откриване на производство по несъстоятелност заради свръхзадлъжнялост и неплатежоспособност в съда в Хамбург, съобщиха от компанията в четвъртък вечер, цитирани от Ройтерс.

Причината за тази отчаяна стъпка е, че един от застрахователите на търговските кредити е спрял да подкрепя доставчиците на Max Bahr. По този начин доставките за веригата вече не са гарантирани. Припомняме, че Praktiker вече обяви фалит преди две седмици. От началото на борсовата сесия във Франкфурт акциите на Praktiker AG се търгуват без изменение на цена от 0,105 евро за брой.

До този момент Max Bahr се считаше за голямата надежда за групата. Много магазини на Praktiker бяха преименувани в наложилата се жълта марка, така че компанията да може да избяга от имиджа си на евтин магазин. Към средата на юли има 132 Max Bahr обекти, а под марката Praktiker в Германия има 169 (края на март). В страната и чужбина групата има около 18 000 служители, в Max Bahr техният брой е около 3700. 

Със своята добре позната формула "20% отстъпка на всичко" Praktiker се докара почти до ръба на разрухата и придоби имидж на евтина верига. От процедурата по несъстоятелност незасегнат е междувременно свитият международен бизнес.

В момента трябва да се изготви план за производството по несъстоятелност на Max Bahr с цел преструктуриране на компанията, се казва в прессъобщението. Специалисти коментират, че не са изолирани случаите, когато дъщерната компания е повлечена от изпитваща трудности компания-малка в несъстоятелност.

Последните планове в оздравителната програма на концерна бяха временният управител на котирания на борсата концерн Praktiker AG да се опита да продаде по възможност всички магазини на един инвеститор. Има няколко заинтересовани страни, поясниха през миналата седмица от компанията. Редица конкуренти, като Obi, Hornbach и Hagebau вече открито са сигнализирали интереса си, но само за отделни филиали, а не за целия пакет. Някои кредитори на компанията обаче настояват за продължаване на операциите без продажби.

Поради лошото си финансово състояние Praktiker има най-много за губене, пише Юрген Елферс от Commerzbank в свое проучване. За отстъпление веригата вече няма никакво място. Затова той съветва за продажба на акциите на концерна.

През 2012 г. в България, където компанията има около 600 служители, беше отчетен спад на продажбите от 4,4% до 90,2 млн. лева, но това намаление показва стабилизация на фона на спада от 12% за 2011 г., от 21,8% за 2010 г. и срив от 25,3% за 2009 г. спрямо предходната.

И докато през последната предкризисна 2008 г. компанията е отчела приходи от продажби в размер на 183,8 млн. лева, четири години по-късно те са с над 50% по-ниски – 90,2 млн. лева. „Това рефлектира върху цялата ни политика. Ние се принудихме да се разделим с някои служители, но съкращенията ни са в по-малки размери, отколкото тези на конкуренцията. Така например през 2008 г. ние имахме около 920 служители, а през 2012 г. техният брой вече бе около 600“, поясни преди няколко месеца пред Investor.bg управителят на компанията за страната ни Райнер Витка.

Преди две седмици в специално изявление за Investor.bg той поясни, че българските магазини на веригата са регистрирани като независимо дружество и проблемите в Германия няма да засегнат дейността им. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Няма нищо лошо във фалитите, само да не се спасяват с обществени средства както стана в някои уж демократични държави :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още