IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покер с акциите на K+S

Негативна ценова прогноза на руски конкурент потопи цената на книжата на германския производител на торове с над 25%

17:37 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Покер с акциите на K+S

Мрачната ценова прогноза на руски конкурент паникьоса във вторник инвеститорите в производителя на торове K + S. Акцията се срути в началото на търговията с 13 на сто и увеличи загубите си в продължението на сесията. По обяд акциите на K + S струваха по 19,60 евро - повече от една четвърт под цената им от предишния ден. От март насам акциите се обезцениха почти наполовина. И може да се твърди, че редица хедж фондове имат пръст в тренда, пише в свой анализ Wall Street Journal. 

K+S прави пари от две дивизии – калиев карбонат (поташ) и сол. Бизнесът с поташ, който се използва основно като тор в селското стопанство, е по-големият от сегментите. Затова и печалбата и цената на акциите на дружеството реагират чувствително на промени в цените на пазара на поташ.

За тази година K+ S очаква леко увеличение на продажбите и малко по-висока текуща печалба. Тези прогнози обаче може да се изпарят, ако ситуацията на пазара на калиев карбонат се влоши. А за това говорят последните изявления на руския конкурент Уралкалий.

Руснаците възнамеряват вече да не продават своите поташ и магнезиеви продукти чрез джойнт венчъра BPC с партньора си Беларускалий. Те обявиха, че ще вземат бъдещата си продажба и износа на поташ в свои ръце и искат да се възползват напълно от производствения си капацитет. По-високите количества поташ можели да доведат до ценова война, страхуват се наблюдатели. Главният изпълнителен директор на Уралкалий Владислав Баумгартнер очаква, че световната средна цена на калиевия карбонат, която в момента е около 400 долара на тон, ще се понижи през втората половина на годината под границата от 300 долара.

Последиците за K + S могат да бъдат сериозни. Анализаторите очакват, че загубите от цената на поташа с 1% могат да смалят с около два процента оперативната печалба на K + S. K + S е значително по-зависима от цените на поташ от конкурентите, защото групата работи с пълен капацитет и спадащите цени не може да се компенсират от повече продажби. „Натискът вече е огромен", казва анализаторът Ул Вьорнер от LBBW.

В K + S реагираха с неразбиране на настъплението на руснаците: „Обявяването [на отказване от BCP] и други неподлежащи на проверка от нас декларации от страна на Uralkali в момента са причина за значително объркване", заявиха от компанията. „Разпространящите се в пресата цени на торове за нас не са разбираеми и по никакъв начин не отговарят на настоящето търсене и предлагане."

И на фондовата борса предупреждението на Uralkali бе посрещнато с клатене на глава. "Цялата работа е странна, защо бизнес лидерите не следва да се изразяват толкова драматично в каквито и да е насоки, с пълното съзнание, че това може да навреди и на цената на собствените акции", заяви участник на пазара. Всъщност и цената на акциите на Uralkali се срина до обяд с 20 на сто.

Зад драматичните прогнози на руснаците обаче може би седи едно дългосрочно пресмятане. Ларс Хетче, анализатор в Bankhaus Metzler, подозира, че Баумгартнер иска да запази надалеч от себе си потенциалните конкуренти. "Големи минни компании като BHP Billiton в момента обмислят да влязат в бизнеса с поташ с големи проекти. Ако сега компании като Uralkali изпращат с посланията си цената на материала за една година надолу, то това може да бъде причина за оставането на възможни бъдещи конкуренти извън пазара", казва Хетче.

От стратегическа гледна точка Uralkali може би е в състояние да изгради силен натиск на пазара. „Компания като Uralkali може лесно да разшири производството, компанията вече обяви плановете си за увеличаване на производството с повече от 30 на сто", казва той. Руснаците биха имали по-малко проблеми с цената, защото производствените им разходи са най-ниски в индустрията.

За сметка на това K + S е „разкрачена над много столове“. Разбира се, за компанията би било от полза, ако големи конкуренти стоят настрана от пазара. От друга страна, Uralkali ще унищожи с офанзивата си цените на продукцията на базираната в Касел германска компания. А че това безпокойство е важно, показва драстичната реакция на цената във вторник.

Силно замесени са и очевидно спекулативни инвеститори. Дейността на хедж фондовете се е увеличила значително, разказват участници на пазара. Те залагат с късите продажби на още по-голям спад на цените.

При късите продажби инвеститор заема акции и ги продава в очакване след това да ги изкупи обратно на по-ниска цена. Според информация от търговския отдел на голяма международна банка лихвите за търгуване за акция на K + S са се увеличили през последните седмици - свидетелство за високо търсене. В момента банки или фондове изискват лихва от 0,4 процентни пункта на година, ако прехвърлят своите акции. Често срещани за компании от DAX са 0,15 до 0,2 процентни пункта.

Според официалната статистика 8,3 на сто от общия акционерен капитал на K + S в момента се извършват с къси продажби. За сравнение – при силно волатилни технологични компании като Infineon това съотношение е само 2,6%, а при производители на автомобили като VW то е едва 0,7 процента. И статистиката обхваща само част от сделките. Действителната стойност следователно вероятно е значително по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още