IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC се захвана със сметките на посолствата

Банката поиска от 40 дипломатически мисии да прехвърлят парите си в други финансови институции

09:38 | 05.08.13 г.
<p>
	Банките неведнъж са били обект на критики, че не успяват навреме да забележат подозрителни сметки на посолства. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банките неведнъж са били обект на критики, че не успяват навреме да забележат подозрителни сметки на посолства. Снимка: Ройтерс

Британската банка HSBC поиска от 40 дипломатически мисии да затворят сметките си във финансовата институция и да ги прехвърлят в друга. Сред засегнатите са мисиите на Ватикана, Папуа Нова Гвинея и Бенин, предаде Ройтерс.

Мярката е част от програмата на банката за ограничаване на бизнес рисковете, съобщава Bulgaria on Air

Според HSBC посолствата се третират от банките като бизнес клиенти. В тази връзка дипломатическите мисии трябва да отговарят на пет критерия – международна свързаност, икономическо развитие, рентабилност, ефективност на разходите и ликвидност.

Те също така покриват разходите на посланиците и техните подчинени, като например таксите за обучение на децата на дипломатите. Това са разходи, които трудно могат да се посрещнат без банкова сметка на британска територия.

Директорите на консулските корпуси на Папуа Нова Гвинея и Бенин заявяват, че решението на HSBC ще доведе до голям хаос. "Работим с HSBC в продължение на 22 години и да ни заблудят по този начин е истинска бомба за нас", коментира посланикът на Папуа Нова Гвинея на Острова.

Често дипломатическите мисии са смятани за "машини" за пране на пари, а банките неведнъж са били обект на критики, че не успяват навреме да забележат подозрителни сметки на посолства. Например банката Riggs във Вашингтон беше глобена и по-късно продадена, след като през 2004 г. комисия към Сената установи, че нейни служители, работещи с посолствата, са помогнали на чилийския диктатор Аугусто Пиночет да скрие милиони долари.

HSBC също беше глобена с 2 милиарда долара преди една година, тъй като американските власти уличиха банката в съучастие при пране на пари на латиноамерикански наркокартели. Финансовата институция тогава призна, че не е направила необходимото, за да спре прането на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още