IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS ще трябва да плати близо 50 млн. долара заради грешка от 2007 г.

Вместо да преобразува авансови плащания в обезпечен дълг банката е задържала при себе си 23,6 млн. долара

10:03 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
UBS ще трябва да плати близо 50 млн. долара заради грешка от 2007 г.

UBS, най-голямата банка в Швейцария, ще плати близо 50 млн. долара, за да удовлетвори претенциите на регулаторните органи в САЩ. Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (Securities and Exchange Commission, или накратко SEC) обвинява дилърския отдел на банката в неправомерно задържане на получени авансово милиони долари, които банката е получила като обезпечение за придобиване на финансов продукт.

През 2007 г. отделът на базираната в Цюрих банка не предупредил инвеститорите, че възнамерява да задържи авансовите плащания в размер на 23,6 млн. долара вместо да ги преобразува в обезпечен дълг, или т.нар. collateralized debt obligation, известен и с абревиатурата CDOs. Това е констатирала американската Комисия по ценни книжа и фондови борси вчера, предава Bloomberg.

През 2007 г. UBS създаде CDO, известно като ACA ABS 2007-2, обезпечение за което служеха главно суапове за кредитно неизпълнение (т.нар. CDS) върху високорисковите ипотечни ценни книжа (mortgage-backed securities, или MBS). Вместо банката да преобразува авансовите плащания като обезпечен дълг, каквато е била стандартната процедура, според описаното в сделката UBS ги е задържала като допълнително плащане, констатира Комисията по ценни книжа и фондови борси.

UBS бе принудена да върне авансовите плащания в размер на 23,6 млн. долара и събраните такси от 10,8 млн. долара. Комисията е разпоредила банката да заплати и наказателни лихви в размер на 9,7 млн. долара и глоба от 5,7 млн. долара. Швейцарската банка прие обвиненията на Комисията без да признае или отрече закононарушението. Това ще й коства близо 50 млн. долара.

Миналия месец швейцарската банка бе глобена с 885 млн. долара заради констатирани измами с ипотечни облигации

„Според условията на извършената сделка авансовите плащания е трябвало да бъдат преоформени като дълг с обезпечение в полза на инвеститорите“, каза в свое изявление Джорд Канелос, един от директорите на изпълнителното звено на Комисията. „UBS е тълкувала погрешно същността на обезпеченията по CDO-тата и не е оповестила как е придобила това обезпечение.“

Решението идва след като Комисията завърши своето разследване за създаването и управлението на финансовите продукти, разклатили пазарите през 2008 г. Комисията бе направила проучване за това как банките като Goldman Sachs и JP Morgan Chase са структурирали и продавали CDO-та, които предизвикаха ипотечната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още