IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще има нужда от трета спасителна помощ, призна Шойбле

Източник от гръцкото министерство на финансите твърди, че сумите по третия спасителен пакет ще бъдат много по-малки от тези по досегашните две програми

17:30 | 20.08.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще има нужда от трета спасителна помощ, призна Шойбле

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призна за пръв път, че Гърция ще има нужда от трети спасителен финансов пакет, а според източник на Ройтерс от Атина сумите, за които ще бъде търсено споразумение, са доста по-малки от предишните помощи за страната.

„Ще се наложи още една програма за Гърция“, каза Шойбле пред избиратели в Северна Германия, увеличавайки перспективите за силно непопулярните действия по-малко от 5 седмици преди изборите в страната, насрочени за 22 септември.

От Атина представител на гръцкото министерство на финансите, пожелал анонимност, е заявил, че новата помощ ще бъде използвана за запушване на дефицита в гръцките финанси през периода 2014-2016 г. „Гърция и кредиторите ѝ проучват няколко начина за запушване на всяка евентуална дупка във финансирането, с която страната може да се сблъска през следващите няколко години“, е казал източникът. Обсъжданите мерки включват използване на остатъчно финансиране от спасителната програма за банките и вече споменавани действия в подкрепа на гръцкия дълг, е добавил той.

Утре в Гърция пристига членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен, който ще обсъди напредъка по реформите, които трябва да бъдат реализирани, за да може страната да получава поредните траншове от настоящия си спасителен пакет. Асмусен ще се срещне с управителя на гръцката централна банка Йоргос Провопулос, с министъра на финансите Янис Стурнарас и с председателя на борда на директорите на National Bank of Greece – най-голямата кредитна институция в страната, твърдят източници на Ройтерс.

Коментарите на Шойбле стигат много по-далеч от досегашните изказвания на германския канцлер Ангела Меркел, която е много по-предпазлива по гръцката тема с цел да избегне гнева на гласоподавателите, опасяващи се не без основания, че сметката за новата помощ за Атина ще бъде връчена именно на тях. Като най-голяма икономика в еврозоната, Германия пое и лъвския пай от средствата за спасителните програми, които са силно непопулярни сред данъкоплатците.

Досега Шойбле бе заявявал, че на международните кредитори може и да се наложи да обсъждат нова помощна програма за Гърция едва след приключването на настоящата в края на 2014 г., но никога не я бе определял като неизбежна, както изглежда от днешното му изявление.

Германският министър на финансите днес обаче бе категоричен, че няма да има ново опрощаване на гръцки дълг.

Гърция получи поредните траншове от международните си кредитори на обща стойност 5,8 млрд. евро в края на юли, като още 1 млрд. евро трябва да бъдат преведени през октомври, след като осъществи поредната порция от реформи, изисквани от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. През есента представители на „тройката“ ще посетят Атина, за да проверят дали правителството трябва да реализира допълнителни икономии, за да изпълни бюджетните цели за периода 2015-2016 г.

Напредъкът на реформите в затъналата в рецесията балканска държава е непостоянен, като в медиите неколкократно се появяваха съобщения, че може да се наложи допълнителна финансова помощ или облекчаване на дълговото ѝ бреме, за да може тя да постигне по-устойчиво финансово състояние.

През август правителството на Германия отхвърли съобщение в немското списание Spiegel, което цитираше документ, в който пише, че Европа „със сигурност ще съгласува нова спасителна програма за Гърция“ и че настоящият спасителен пакет съдържа „изключително високи“ рискове.

Меркел, чиято нарастваща популярност се дължи отчасти на твърдата линия, която тя възприе по време на кризата в еврозоната, както и на съсредоточаването ѝ върху мерките за строги икономии, се опита днес отново да спре спекулациите за Гърция в интервю за германския вестник Ruhr Nachrichten.

„Не, не очаквам ново опрощаване на гръцки дълг. Придвижваме се напред стъпка по стъпка. Няма съмнение, че много неща в Гърция трябва да се променят. Но ние същевременно виждаме явен напредък и го признаваме“, изтъква тя. „В еврозоната винаги сме казвали, че ще оценим положението в Гърция отново в края на 2014 и в началото на 2015 г. Има смисъл да се придържаме към този график“, добавя германският канцлер.

Франция, която е ключов партньор на Германия в рамките на Европейския съюз, бе настояла, че Гърция се движи в правилната посока. „Изглежда, че тази програма върви по план“, бе казал френският министър на финансите Пиер Московиси пред радиостанция Inter. „Не виждам спешна необходимост за нов спасителен план за Гърция“, бе уточнил той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Това което не казват е, че след като отпускат пари на Гърция, то не е съвсем безвъзмездно. Ако приватизацията не върви ЕЦБ ще започне лично да влиза във владение на отделни активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Има ли някой, който се е съмнявал в появяването на такава новина?Това е само началото, г-да банкери! Ше плащате...де ше идете! Навремето га раздавахте кредити и заеми на големи лихви, не ревахте и ви беше гот, нали! Е ся разбрахте ли, че тия лихви нЕма кой да ги плаща...и идва време да си платите за "инвестицията"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Това не е добра новина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още