IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Гърция показва първите признаци на възстановяване

Данните за второто тримесечие са лек лъч на надежда за задлъжнялата страна

15:05 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Гърция показва първите признаци на възстановяване

Най-новите икономически новини от Гърция показаха, че икономиката на страната се е свила с по-бавен от очакваното темп спрямо предходното тримесечие, надхвърляйки очакванията на анализаторите, пише CNBC.

Публикуваните в понеделник експресни оценки за гръцкия брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие показаха свиване от 4,6 на сто на годишна база. Резултатът остана под очакванията на анкетираните от Thompson Reuters икономисти за спад от 5%. Гръцката икономика се сви с 5,6 на сто през първото тримесечие.

Цифрите са лек лъч на надежда, че Гърция е на път да се възстанови от кризата. Въпреки това резултатът не е достатъчен, за да потуши опасенията, че страната се нуждае от още допълнителна помощ.

В цитиран от германското Der Spiegel доклад, адресиран до Министерството на финансите на Германия и МВФ, Германската централна банка заявява, че Гърция ще се нуждае от по-нататъшна финансова помощ от началото на 2014 г. В документа се отбелязва също, че рисковете за настоящия спасителен план остават "изключително високи".

Бидейки наясно с потенциалната необходимост от предоставяне на допълнителни средства на Гърция обаче, германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле многократно отрекоха, че задлъжнялата средиземноморска страна ще получи повече помощ.

Данните от понеделник последваха статистиката, която показа ръст на безработицата с 0,6 процентни пункта през май до нов връх от 27,6%.

По-рано представители на Бундесбанк заявиха, че ще има нов спасителен пакет за Гърция малко след изборите в Германия през септември. Те разкритикуваха последния транш от международните кредитори, определяйки го като "политически мотивиран".

"Ако германците наистина вярват, че Гърция няма нужда от още един спасителен заем, те най-вероятно живеят в някакъв имагинерен свят", отбеляза Майкъл Хюсън, старши пазарен анализатор в CMC Markets. Той допълни, че сегашният момент е доста неблагоприятен за воденото от Меркел правителство с оглед на предстоящите следващия месец парламентарни избори.

Същевременно други данни на гръцкото финансово министерство сочат, че от януари до края на юли е регистриран първичен бюджетен излишък в размер на близо 2,6 млрд. евро благодарение на помощта на централните банки на държавите от еврозоната, която обаче има еднократен ефект, и на европейските фондове, предаде Ройтерс.

Постижението е над поставените междинни цели - дефицит от 3,14 млрд. евро, отбелязва информационната агенция.

Данните показват обаче, че данъчните приходи сериозно изостават от целите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още