IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия подкрепя въвеждането на данък върху финансовите транзакции

Може да не бъде висок, но трябва да го има, твърди хърватският премиер Зоран Миланович

20:45 | 23.08.13 г. 1
Хърватия подкрепя въвеждането на данък върху финансовите транзакции

Хърватия, която се присъедини към Европейския съюз на 1 юли тази година, се включи в групата държави, които подкрепят идеята за въвеждане на данък върху всички финансови операции, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресконференция на хърватския премиер Зоран Миланович в австрийския град Грац.

Миланович, който проведе делови обяд с австрийския канцлер Вернер Файман и словенския премиер Аленка Братушек, заяви, че страната му подкрепя въвеждането на такъв данък. „Смятаме, че той може да не бъде висок, но трябва да го има“, каза той.

Инициативата за въвеждането на новия източник на финансиране на държавните бюджети бе на Германия и Франция, като в момента тя се подкрепя от около 10 държави, включително от Австрия, Белгия, Гърция, Испания и Италия.

Планира се данъчната ставка да бъде 0,1% и да се прилага върху операции с акции, облигации, дялове в инвестиционни и пенсионни фондове, както и по репо сделки и по търгуваните обеми на деривативни инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Този данък е необходимо да го има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още