IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от норвежците казват "не" на членство в ЕС

Според консервативната партия, която се очаква да спечели предстоящите избори, членството в ЕС не е въпрос, който стои на дневен ред

10:24 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
70% от норвежците казват "не" на членство в ЕС

Седем от всеки десет норвежци не искат страната им да се присъедини към Европейския съюз (ЕС), показва проведено в скандинавската страна проучване на общественото мнение. Процентът на анкетираните, които застават зад възможността Осло да се присъедини към Съюза, пък е едва 19 на сто, съобщава портала EurActiv.

Проучването бе публикувано в навечерието на парламентарните избори в северната страна, които са насрочени за 9-ти септември. Изследването показва, че мнозинството от гласувалите с "не" на въпроса за евентуално присъединяване на Норвегия към ЕС са представители на всички възрастови групи от всички региони на страната.

Според Høyre - консервативната партия и най-голямата опозиционна група в страната, членството в ЕС не е въпрос, който да стои на дневен ред както в момента, така и след изборите.

Последните социологически проучвания в скандинавската страна показват, че партията най-вероятно ще спечели убедително предстоящите избори. По този начин лидерът ѝ Ерна Сьолберг ще стане втората жена-премиер в историята след Гро Харлем Брунтланд, която бе начело на държавата през 1981, 1986-89 и 1990-96 г.

"Членството в ЕС няма да бъде важна тема в следващия мандат", отбелязва пред вестник Klassekampen народният представител от Høyre Торбьорн Рьое Исаксен.

Въпреки твърдата позиция на Høyre по отношение на членството в ЕС избиралите на партията са най-положително настроени към Съюза сред всички десни партии. Малко над 30% от анкетираните, които декларират, че ще пуснат гласа си за консерваторите на предстоящите избори, подкрепят членството на Норвегия в ЕС.

Единствено Християнската народна партия сред позиционираните вдясно политически субекти напълно изключва присъединяването към ЕС. Либералите и прогресивната партия нямат ясна позиция по въпроса, докато сред членовете на Høyre има доста поддръжници на евентуално навлизане в голямото европейско семейство.

Норвегия проведе два европейски референдума в миналото. През 1972 г. с мнозинство от 53,5% страната отхвърли присъединяване към Европейската икономическа общност (ЕИО). 22 години по-късно – през 1994 г., 52,2% от избирателите гласуваха против членство в ЕС.

Норвегия и Исландия са единствените скандинавските страни извън Съюза. През миналата седмица стана ясно, че Исландия вероятно ще прекрати преговорите за членство.

Сред останалите скандинавски страни Финландия е единствената, която е член и на еврозоната. Швеция и Дания за момента запазват своите собствени валути, като не изразяват видими намерения да приемат еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още