IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия губи по 50 млрд. евро годишно заради промишлен шпионаж

Повечето атаки над германските компании и изследователски центрове идват от Китай и Русия

20:58 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обща интернет платформа ще бори промишления шпионаж в Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обща интернет платформа ще бори промишления шпионаж в Германия. Снимка: Ройтерс

Икономическият шпионаж в Германия причинява според федералния министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих (CSU) годишна загуба за икономиката в размер на около 50 милиарда евро. 

„Постоянно има масови опити да се открадне "суровия дух" на германските фирми“, заяви Фридрих по време на икономическа конференция в Берлин, цитиран от DPA. На нея федералното правителство, органите за защита на конкуренцията и националните асоциации на бизнеса договориха национална стратегия за опазване срещу подобен шпионаж.

Опасността от развитието на икономическата престъпност продължава да се подценява, смята министърът. Особено малките и средните предприятия следва да отделят повече внимание на тази област, се казва в съвместно изявление. След германска индустриално-търговска камара (DIHK) големите корпорации по принцип са много по-наясно за риска от промишления шпионаж от по-малки компании. От гледна точка на индустриалната асоциация (BDI) федералното правителство и правителствата на отделните провинции трябва да координират много по-тясно противодействието си в тази насока.

В борбата срещу икономическия шпионаж ще бъде изградена обща интернет платформа, която ще се координира от офицери във федералното министерство на вътрешните работи. Браншовите представители отклониха и опитите за вменяване на задължения на дружествата да докладват на службите за сигурност за всяка IT атака.

По думите на ръководителя на Федералното ведомство за защита на Конституцията Ханс-Георг Маасен повечето атаки над германските компании и изследователски центрове идват от Китай и Русия. Според него засега няма данни американски или британски тайни служби да са упражнявали и промишлен шпионаж в Германия в рамките на разкрития от Едуард Сноудън шпионски скандал. 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още