IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската търговска камара: Икономиката набира инерция

Организацията повиши рязко прогнозата си за икономическия растеж в страната през тази и следващите две години

13:46 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Британската търговска камара: Икономиката набира инерция

Британската търговска камара повиши рязко прогнозата си за ръста през 2013 г., обявявайки, че икономиката набира инерция, съобщи BBC.

От камарата вече очакват растеж от 1,3% през годината, докато досегашните им предвиждания сочеха разширяване на икономиката с едва 0,9%. Прогнозите за следващите 2 години бяха коригирани в посока на повишение съответно до 2,2% и 2,5%.

От организацията обаче предупредиха за рискове по отношение на по-положителната прогноза от чужбина, особено идващи откъм еврозоната, Близкия Изток и забавянето в Китай.

„За съжаление възстановяването все още не е сигурно“, заяви генералният директор на Британската търговска камара Джон Лонгуърт. „Имаше лъжливи признаци през последните години и макар че този подем изглежда положен на по-твърди основи, трябва да сме наясно, че самодоволството би могло да доведе до неуспехи“, добави той.

Воденият от услугите подем, който става все по-очевиден в последните месеци, идва след период от 2 години и половина, в който британската икономика почти изпадна в застой.

От камарата посочиха, че очакват нивото на безработица, което в момента е 7,8%, да се понижи до 7,5% през есента на 2014 г. и да достигне 7% в края на 2015 г.

Постигането на 7% безработица би било особено важно, тъй като Английската централна банка обяви че няма да повишава основния лихвен процент, докато безработицата не падне под това ниво. От Британската търговска камара вече очакват това да се случи 9 месеца по-рано в сравнение с предвижданията на Комисията за монетарна политика към банката.

Комисията получи похвали за приемането наскоро на „бъдещи насоки“, осигуряващи изрично предварително предупреждение за момента, в който лихвените проценти могат да бъдат повишени, като от камарата заявиха, че те дават на компаниите повече увереност за планиране и инвестиции.

От организацията смятат, че правителството би могло да положи повече усилия в подкрепа на възстановяването, подобрявайки достъпа на бързо разрастващите се фирми до заeми, осигурявайки финансова подкрепа за изграждането на нова инфраструктура и помагайки на износителите да получат достъп до чуждите пазари.

Според главния икономист на Британската търговска камара Дейвид Кърн износът вече се справя много по-добре, отколкото мнозина осъзнават, като дългосрочният външнотърговски дефицит се е свил наполовина през последните 3 години благодарение до голяма степен на осъществяването на услуги в чужбина.

„Макар че бихме искали да видим още по-голям ръст при инвестициите и нетната търговия, не би следвало да сме прекалено притеснени, че потребителските разходи помагат за задвижване на възстановяването.  По-добре е да се разчита първоначално на потребителя, отколкото да липсва какъвто и да било растеж“, убеден е Кърн.

Той обаче предупреди, че управлението на правителствените финанси остава „дълъг и болезнен процес“. „Данъчните приходи са неадекватни вследствие от резкия спад на петролните и газовите резерви и ще бъдат необходими съкращения на настоящите разходи най-малко до 2019 г.“, смята главният икономист на Британската търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още