IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските шефове вече нямат право да звънят на своите подчинени в почивни дни

Министерството на труда се опитва да намали стреса у германците, става ясно от обясненията на ведомството

19:18 | 30.08.13 г.
Германските шефове вече нямат право да звънят на своите подчинени в почивни дни

Германското трудово министерство забрани със закон обажданията и изпращането на служебни имейли на служителите от страна на ръководството на компаниите в извънработно време. Правилото няма да важи при наличието на спешен случай.

Под спешен случай ще се разбира казус, който не може да изчака до следващия работен ден, уточнява The Local.

Служителите не трябва да бъдат наказвани за изключен мобилен телефон в почивните дни или заради това, че не са отговорили на служебни мейли, гласи нареждане на ведомството. Целта е да бъдат ограничени служителите, които редовно "носят" работата си вкъщи.

Това става все по-лесно с новите технологии - лаптопи и смартфони, коментира германският министър на труда Урсула фон дер Лайен.

Според трудовото министерство обажданията по служебни въпроси в извън работно време са причина за излишен стрес за служителите. По тази причина и от една година насам чиновниците призовават за по-внимателно използване на служебните телефони в почивните дни.

Законът е първият официален документ в тази насока, но всъщност подобни забрани вече са факт в корпоративните отношения в Германия. 

Ръководителите на Volkswagen например нямат право да притесняват своите подчинени в почивен ден и това е част от вътрешните правила на компанията, приети през 2011 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още