IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждават за недостиг на работна ръка в Европа

Необходими са спешни пенсионни реформи, както и мерки за насърчаване на заетостта сред по-възрастните работници

14:23 | 04.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Предупреждават за недостиг на работна ръка в Европа

Европа рискува да се сблъска с недостиг на работна ръка и тежко бреме заради нарастващите пенсионни разходи, докато не предприеме конкретни стъпки за насърчаване на заетостта сред по-възрастните работници. Това се посочва в доклад на Международния център за дълголетие във Великобритания, цитиран от FT.

От института предупреждават, че ако не бъдат предприети спешни реформи, броят на работещите, които издържат един пенсионер, ще се свие наполовина, т. е. - по-малко хора ще се наложи да издържат по-голям брой пенсионери не само заради по-голямата продължителност на живота, но и заради силното понижение на раждаемостта през последните десетилетия.

От една страна миграцията би могла да помогне донякъде за повишаване броя на работещите. Въпреки това обаче броят на мигрантите, присъединили се към работната сила на Стария континент, няма да успее да преодолее бързите темпове, с които тя се стопява.

От института подчертават, че Европейският съюз вече е пропуснал да изпълни целта си да повиши заетостта сред населението на възраст 55 – 64 години от 37% през 2000 г. до 50% през 2010 г.

Освен това средната ефективна възраст за пенсиониране също не е отбелязала съществен растеж – от 60,1 години тя се е повишила до само 61,4 години.

В доклада се посочва, че само повишаването на възрастта за пенсиониране няма да бъде достатъчно ефективна мярка за преодоляването на недостига на работна сила. Ако не бъдат осигурени достатъчно възможности за заетост на по-възрастните работници, правителствата ще трябва да събират по-високи социалноосигурителни вноски в замяна обаче на по-ниски пенсии, посочва се в доклада.

От института посочват още, че държавите от ЕС не оценяват дали предприетите от тях досега мерки изобщо имат някакъв ефект. Като негативни примери са дадени Великобритания и Холандия, които прилагат различни мерки за насърчаване на заетостта на по-възрастните работници, но не са проучили доколко държавните разходи са оправдани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Спокойнооо, ще дойдат млади сирийчета да рабят тука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още