IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имиграционната политика на Лондон - политическото ехо на затварящите се врати

Много по-лесно е да обвиниш имигрантите, че крадат работни места, вместо да се справиш с проблемите на местната образователна система, пише Financial Times

11:30 | 02.08.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Говоренето за излизане от ЕС и ограниченията пред имиграцията са белег за срив на националното доверие, което може да има катастрофални икономически последствия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Говоренето за излизане от ЕС и ограниченията пред имиграцията са белег за срив на националното доверие, което може да има катастрофални икономически последствия. Снимка: Ройтерс

Светът да спре да се върти. Великобритания иска да скочи. Олимпийските игри през 2012 г. бяха славен празник на многообразието и Лондон се представи като ненадминат световен център. Местните герои на игрите – атлети като Мо Фара и Джесика Енис, бяха свидетелство за уж новия и разширен кръгозор на британците. Това обаче беше тогава.

Година по-късно се чува политическото ехо на затварящите се врати, пише в анализ на FT. Посланието към чужденците е просто: стойте настрана. Консерваторите на Дейвид Камерън обещаха да бъде проведен референдум, който може да доведе до разрив с Европа.

А преди време торите зовяха: откажете се от Европа, погледнете към света. Сега те градят барикади срещу всички и всичко. Туристи, студенти, бизнесмени – всички те са потенциални нелегални имигранти.

Британското министерство на вътрешните работи преди дни подсказа каква ще бъде грубата популистка политика, на която залага правителството. В различни райони на Лондон, където са съсредоточени етнически малцинства, бяха разположени специални ванове с билбордове. Посланието? Нелегалните имигранти трябва или да си отидат у дома, или да бъдат арестувани.

Либералдемократите, по-малката партия в коалицията на Камерън, протестираха срещу инициативата и я определиха като глупава и обидна. От канцеларията на премиера обаче равнодушно заявиха, че кампанията може да се развие и в национален мащаб, посочва изданието.

Вътрешното министерство планира също така да изисква от посетителите от държавите с висок риск да плащат парична гаранция от 3 хил. паунда, за да влязат в страната. Целта, както обясняват от ведомството, е да се предотврати удължаването на законния престой и да се възстановят разходите, ако хората ползват здравни услуги. Сред „избраните“ страни са Индия, Нигерия, Кения, Пакистан, Шри Ланка и Бангладеш. Гражданите на държави като САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия са освободени от това задължение.

Правителството също така обещава да ограничи достъпа на българи и румънци до страната. От догодина гражданите на двете държави получават правото да се движат свободно в страните от Европейския съюз. Жълтата преса вече е пълна с ужасяващи истории за „социални туристи“. Нищо, че имигрантите много по-рядко търсят помощи в сравнение с британците.

Британското правителство навлиза на популистка територия, пише още в анализа на FT. Премиерът изведнъж отхвърли тезата за многообразието на обществото, която беше неговата запазена мярка. И ако преди време Дейвид Камерън отхвърляше ролята на крайните националисти и ги определяше като расисти, днес той ги ухажва.

Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 0
drakobg
преди 10 години
Помня какъв рев беше когато Крафт Фуудс купиха Кадбърис-английската емблема за шоколадчета и преместиха въпреки предварителните обещания фабриката в Полша с аргумента, че работят в нея само поляци с полски мениджъри-защо да не им плащат и полски заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Брей, емигрантите излязоха виновни за цялата работа. А когато някой британски бизнесмен си изнесе производството в Китай това не е "крадене на работни места". Въпреки, че резултата е, че не емигрантите отиват при завода, а завода се премества при емигрантите. Но дали някога някой политик ще може да разбере толкова прости неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ох-ох-ох... Тез без емигрантите са умрели за няколко месеца! Край на измисления стандарт! - затова изграждат бариери, които да се преодоляват трудно и симулират стремеж за прескачане! - и нискоинтелигентните пристигат облъчено да прескачат... и да вършат "мръсната" работа без пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още