IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спечели Армения за Митническия съюз, губещ е ЕС

Членството в евразийския съюз е несъвместимо със споразуменията за свободна търговия с ЕС, твърдят европейски представители

15:51 | 04.09.13 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арменският президент Серж Саргсян и руският му колега Владимир Путин разменят подписаните документи за членството на армения в Митническия съюз. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Арменският президент Серж Саргсян и руският му колега Владимир Путин разменят подписаните документи за членството на армения в Митническия съюз. Снимка: Ройтерс

Очаква се на срещата на източното партньорство да бъдат парафирани споразумения за асоцииране с Молдова, Грузия и Армения и да бъде подписано споразумение за асоцииране с Украйна. Подобни документи са съпроводени със Задълбочени и всеобхватни споразумения за свободна търговия с ЕС, които играят по нервите на Москва.

Представители на ЕС дадоха да се разбере, че членството в Митническия съюз е несъвместимо със споразуменията за свободна търговия с общността.

Засега Русия не успява да привлече Украйна в Митническия съюз, но продължава да оказва натиск върху Киев да се присъедини. Вчера руският ежедневник Комерсант съобщи, че съветникът на Путин Сергей Глязев е отправил финансово предложение на Украйна за присъединяването ѝ.

Според Глязев Украйна ще получи преки облаги на стойност между 11 и 12 млрд. долара годишно „при участие в процеса на евразийска интеграция“. Само от по-ниските цени на природния газ страната ще спечели 8 млрд. долара, цитира изданието съветника на руския президент. Митата върху природния газ и петрола ще бъдат премахнати, както и „предпазните мерки“ и „техническите“ спънки за двустранната търговия, убеден е той.

Глязев твърди, че ако Украйна подпише споразумение за асоцииране с ЕС, тя ще „загуби независимостта си“ и ще „престане да бъде пълноценен партньор“ на Русия. Той определи споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна като „непропорционално“, заявявайки, че „ЕС ще получи всичко, а Украйна ще вземе само онова, което ЕС смята за необходимо“.

Междувременно Русия увеличи натиска и върху Молдова. В понеделник руският вицепремиер Дмитрий Рогозин предупреди Кишинеу, че подписването на споразумение за асоцииране с ЕС ще доведе до „сериозни последици“ за бъдещето на страната.

Вчера онлайн агенцията Moldova.org съобщи, че Москва е заплашила страната с „винена война“, ако продължи да реализира досегашния си план. Виното е основна стока за износ от Молдова.

По информация на агенцията руската служба за контрол върху хранителните стоки Роспотребнадзор е обявила, че някои алкохолни напитки, внесени от Молдова, не отговарят на руските стандарти за здравеопазване и безопасност. От Роспотребнадзор са предупредили, че ако компетентните власти в Молдова не вземат мерки, Русия може да реши за забрани вноса на вино и други алкохолни напитки от бившата съветска република.

Молдовската икономика разчита основно на земеделието и износа към източните пазари като Русия, Украйна и останалите бивши държави от СССР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 12
deBill
преди 10 години
само пълен *** може да зададе такъв въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
Vesko94
преди 10 години
Защо си поставил печалбата в кавички? ЕС наистина спечели от присъединяването на България и Румъния. Въпросът е какво спечелиха двете страни от членството си в Съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 12
melon
преди 10 години
Колкото по-далеч от Русия, толква по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 10 години
Поне аз не разбирам какво точно губи ЕС. След "печалбата" България и Румъния, ЕС е много внимателен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още