IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху финансовите транзакции се сблъска с юридически казус

Налогът противоречи на договорите за ЕС и международното законодателство, дискриминационен е и може да наруши конкуренцията, посочва доклад

10:57 | 11.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Данъкът върху финансовите транзакции се сблъска с юридически казус

Европейският план за всеобхватен данък върху финансовите транзакции се изправя пред юридическа стена, пише FT. Според доклад на Правната служба към Съвета на Европейския съюз (ЕС), с който изданието разполага, налогът превишава националната юрисдикция, нарушава договорите на ЕС и е дискриминационен спрямо държавите, които не желаят да го прилагат.

Докладът нанася тежък удар върху намеренията на Европейската комисия (ЕК) да въведе данък върху финансовите транзакции, за който се очакваше да генерира около 35 млрд. евро годишно.

Макар че заключенията на юристите не са обвързващи и задължителни, възраженията има вероятност да откажат европейските власти от намеренията им да въведат единен данък. Ако все пак Брюксел държи на него, вероятно ще трябва да разработи нова версия на налога, по-близка до т. нар. гербов налог.

Междувременно Великобритания приветства юридическия доклад и коментира, че юридическите съветници на европейските лидери реабилитират решението Лондон да заведе отделен иск във връзка с плановете за въвеждането на данъка.

Общо 11 държави от ЕС, сред които Германия, Франция, Испания и Италия, се съгласиха да въведат данък върху финансовите транзакции. Преговорите за налога обаче са в застой, тъй като някои страни имат притеснения около обхвата му и рисковете от практическото му прилагане. Същевременно Еврокомисията настоява данъкът да е напълно законосъобразен.

Правната служба поставя под съмнение принципа, според който финансовите институции се предвижда да бъдат облагани с този данък според мястото, където се намира централата им, а не според мястото, където те осъществяват транзакциите. Така на практика налогът ще обхване всички световни финансови центрове, както и финансовите групи извън еврозоната, които осъществяват партньорства с европейски компании.

Според юристите „облагането на групи, които са от страни извън еврозоната, превишава юрисдикцията на държавите-членки за данъчното облагане според нормите на международното обичайно право, така както те се разбират от съюза“. Посочва се също така, че мярката не е съвместима с договорите за ЕС, тъй като „нарушава данъчните компетенции на неучастващите страни“.

Юристите заключават също така, че има вероятност данъкът върху финансовите транзакции да доведе до нарушаване на конкуренцията в ущърб на държавите-членки, които го прилагат.

Междувременно еврокомисарят за данъчните въпроси Алгирдас Шемета коментира в Twitter, че налогът е абсолютно законосъобразен и съобразен с договорите за ЕС и международното право. Това обаче не внася успокоение, още повече, че подобни юридически критики от службата към Съвета на ЕС са изключително рядко явление. А и Берлин, който по принцип подкрепя налога, наскоро също изрази опасения за законодателната му основа.

От Еврокомисията по-късно уточниха, че тяхната правна служба все пак ще направи допълнителен анализ. „Очакваме държавите-членки не просто да приемат правната позиция на Съвета, а да й направят критична оценка спрямо анализа на Комисията“, коментира говорителят на Шемета Емер Трейнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ние ще го приемем и на работен вариант! Няма проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още