IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поема ротационното председателство на ЕС с по-нисък бюджет

Атина ще ограничи разходите в рамките на 50 млн. евро спрямо 60-75 млн. евро в другите страни от съюза

12:35 | 21.09.13 г. 3
Гърция поема ротационното председателство на ЕС с по-нисък бюджет

Гърция ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС) от 1 януари 2014 г. с по-малък бюджет, съобщава БТА, позовавайки се на електронното издание на вестник Kathimerini.

"Страната ни ще похарчи не повече от 50 млн. евро за шестмесечното председателство на евросъюза, което ще започне от януари", заяви заместник-министърът на външните работи Димитрис Куркулос пред парламентарната комисия по европейските въпроси в петък.

Куркулос посочи, че гръцкото правителство ще задели по-малко средства за председателството на ЕС, отколкото са заделяли другите страни в последно време. Той добави, че за разлика от неотдавнашните председателства, които са изисквали между 60 и 75 млн. евро и до 250 души персонал, Гърция ще изхарчи по-малко пари и ще използва не повече от 150 души персонал.

Двама германски депутати по-рано тази седмица призоваха Атина да се откаже от планираното поемане на председателството на евросъюза на 1 януари 2014 г. По думите им затъналата в дългове страна не трябва да бъде натоварвана с финансовото бреме на тази задача, което според тях е около 100 млн. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
От тяхна гледна точка е повече от нормално, защото управляващите я, по нареждане отгоре, "са решили" да я направят първата най-стабилна държава в ЕС :)))))))) - После останалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Лудост е да дадеш управлението на ЕС на нестабилна страна като Гърция дори само за 6 месеца. Имам чувството, че всичко върви на провала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Сега очаквам, като доказателство на вярността към тези койито са ги "назначили", "ръководителите" на Грееце да забият още няколко бързи 5-6 ножа в "душите" на управляваните, именно в този период... В името на справедливостта и "целите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още