IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция продължава с раздържавяването, привлече 3,4 млрд. долара от Nordea

Правителството на страната следва плана за намаляване на държавния дълг до 34% от брутния вътрешен продукт до 2017 година

14:36 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швеция продължава с раздържавяването, привлече 3,4 млрд. долара от Nordea

Правителството на Швеция привлече 21,6 млрд. крони (3,4 млрд. долара), след като продаде дела си в Nordea Bank. Операцията е част от широк план за разпродажба на държавни активи и намаляване на дълговете, пише Bloomberg.

Държавата е продала около 284 млн. акции, които се равняват на 7% от капитала на най-голямата скандинавска банка. Цената е 76 крони на акция, а купувачите са институционални инвеститори от страната и чужбина, посочват от финансовото министерство на Швеция.

„Ролята на правителството е да регулира банките, не да ги притежава. Банковите акции са рисков актив, в същото време банките се нуждаят от стриктна регулация и зорък надзор. Заради това правителството иска да продаде своите дялове“, коментира министърът на финансовите пазари в страната Петер Норман.

Делът на Nordea бе набелязан за продажба още през 2006 година, когато на власт дойде премиерът Фредерик Райнфелд. През последните години държавата на два пъти продаде акции от капитала на банката – през юни тази година бяха продадени 260 млн. акции, а през февруари 2011 – още 255 млн.

Държавата има дял в Nordea още от банковата криза в страната от началото на 90-те години. Тогава заради огромни загуби бе национализирана Nordbanken, която пък в последствие бе слята с няколко други скандинавски банки, за да се създаде Nordea.

Към момента най-голям акционер в банката е финландската Sampo Oyj с 21,4 на сто към края на август 2013 година.

От идването си на власт шведското правителство е намалило държавния дълг до 38,1 на сто от брутния вътрешен продукт към края на 2012 година. Сред продадените активи са производителят на водка Absolut Vin&Sprit, компанията за недвижими имоти Vasakronan, дял в борсовия оператор OMX и други.

Прогнозите на правителството са, че до 2017 година държавният дълг ще бъде ограничен до 34 на сто от брутния вътрешен продукт, макар за тази година да се очаква увеличение до 41,5 на сто.

От началото на годината акциите на Nordea са поскъпнали с 28 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още