IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков орган ще санкционира зависимостта от LTRO

Схемата за дългосрочно финансиране бе въведена в края на 2011 г. и бе едно от първите действия, предприети от Марио Драги

15:42 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският банков орган ще санкционира зависимостта от LTRO

Поглеждайки към предстоящите стрес -тестове на банките от региона през следващата година, европейските регулаторни органи се готвят да санкционират всеки заемодател, който остава зависим от схемите за лесна ликвидност на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Европейският банков орган (ЕБО) планира да измери зависимостта на банките от региона от операцията по дългосрочно финансиране на ЕЦБ (LTRO), отбелязват пред Financial Times близки до случая източници.

Подробностите за тестове все още са в процес на изготвяне, но планът на ЕБО е да санкционира всяка банка, която използва LTRO за сравняване на субсидираната схема на финансовите разходи с реалните пазарни цени на финансиране на банката.

Според експертите от Morgan Stanley подобни практики заклеймяват използването на LTRO. "Това може да намали привлекателността на операциите по дългосрочно финансиране", отбелязват анализаторите в съобщение до клиентите си.

Схемата LTRO бе въведена в края на 2011 г. и бе едно от първите инициативи и решения, предприети от Марио Драги след заемането на президентския пост в ЕЦБ. Ходът бе разглеждан като един от ключовете към уреждане на неспокойнствието сред кредиторите в еврозоната.

В резултат разходите за финансиране на банките на пазара на облигации паднаха и кредитори, които бяха поставени под натиск установиха, че по-лесно съберат вземанията си.

През последната година обаче зачестиха притесненията на залетите от ликвидност банки, които не можеха да намерят подходящи инвестиционни възможности за средствата, набрани чрез LTRO.

Предсрочното погасяване на ангажиментите на банките по LTRO с падеж след три години се ускори повече от два пъти през последните девет месеца. Една трета от всичките предоставени средства от ЕЦБ по LTRO (1,1 трлн. евро), или 352,9 млрд. евро, бяха върнати обратно в банковата институция. Голяма част от останалите капитали пък останаха в най-големите седем банки в Италия.

"Нещо трябва да се направи, за да се стабилизират пазарните лихвени проценти. Все още сме в процес на приспособяване в еврозоната, отчитайки много ниски темпове на растеж. Друга LTRO няма да реши проблемите, но ще спомогне за подобряване на положението в този момент от бизнес цикъла", посочи Филип Вешер, главен икономист в Natixis Asset Management в Париж.

"Необходимостта от официална помощ за малките банки все още е налице, въпреки че за големите пушки това не е необходимо", каза от своя страна Суки Ман, кредитен стратег в Societe Generale .

Анализатори смятат, че удължаване на LTRO би бил един елегантен начин за времено избягване от потенциалната точка на пиково напрежение по оста ЕЦБ-частните европейски банки. Въпреки това такова времево отлагане би означавало, че ЕБО не би трябвало обективно да оцени риска, който може да причини евтиното финансиране върху пазара.

Представителите на ЕБО отказаха коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още