IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските търкания между Литва и Русия могат да стигнат до СТО

Москва прилага митнически натиск по границата между Литва и Калининградска област, оплака се Вилнюс

15:11 | 09.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговските търкания между Литва и Русия могат да стигнат до СТО

От 11 септември Русия започна да прилага недопустими търговски санкции срещу Литва, коментира комисарят по въпросите на търговията Карл де Гухт в свое обръщение пред Европейския парламент.

До този момент нямаме отговор от руската страна какво налага засиления граничен контрол и проверката на транспортните средства с литовска регистрация, въпреки изпратените запитвания, коментира още той, цитиран от европейската пресслужба.

По думите на де Гухт в момента Европейската комисия анализира възможността да запознае с казуса Световната търговска организация (СТО). Въпросът може да бъде поставен още по време на заседание на организацията, насрочено за 18 октомври.  

Припомняме, че Литва, която е ротационен председател на ЕС, се оплака в средата на септември от наложени нови мерки от митническите служби в Русия по границите с ексклава Калининград. Според Вилнюс причината за това е чисто политическа. От проверяваните камиони се изискват допълнителни сертификати, чието издаване отнема седмици.

Ден преди темата с митническия натиск да бъде обсъдена на сесията в Европейския парламент в Страсбург, руската Агенция за защита на потребителите пък ограничи вноса на млечни продукти от Литва. Причината са опасенията в качеството на продукцията на литовските предприятия.

Всъщност търговските войни между ЕС и Русия се разгарят периодично и обикновено в основата им е енергийната политика. Преди броени дни зам.-министърът на икономическото развитие Алексей Лихачев също се оплака от нетърговско отношение на ЕС. „Сериозно обмисляме нашите претенции пред СТО по редица въпроси, включително и в областта на енергетиката“, заяви той.

Това изявление беше предшествано пък от изказване на комисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния, който съобщи, че регулаторните органи в ЕС подготвят списък с обвинения срещу държавната компания „Газпром“.

Реално от години ЕС се опитва да намали влиянието на Москва на Стария континент, като едно от използваните "оръжия" на руската държава са енергийните доставки. В опит да бъдат защитени интересите на общността беше предложено и създаването на обща енергийна политика на ЕС. Една от целите й е да бъдат елиминирани различните цени, на които „Газпром“ продава природния газ в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Maniac
преди 10 години
Както чрез конфликта с Литва, така и с Украйна, Русия ясно показа, че при тях практиката е: "Или си с нас, или си против нас.".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 10 години
Internet, тъпия в случая си ти. Нали поради "санитарни" съображения не се продава и българско вино в Русия. По същия начин са забранени и млечните и месни продукти, с изключение на няколко(мисля 4) фирми. Просто са решили да доказват ежедневно на по-малките държави , че те са "силните". Но какво да правиш голяма държава, голяма простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
На Русия изобщо не и пука. Става дума за санитарен контрол, а не за въвъждане на количествени ограничения или нови тарифи.Просто номерът на тъпите литовци няма как да мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още