IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France е готова на сливане с Alitalia

Сделката е възможна, но само при определени условия и при реорганизация в италианската компания

13:47 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Air France и Alitalia може скоро да имат един и същи собственик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Air France и Alitalia може скоро да имат един и същи собственик. Снимка: Ройтерс

Шефът на Air France-KLM открито се изказва в подкрепа на едно сливане с изпитващата затруднения италианска авиокомпания Alitalia, но при определени условия. Италианcците ще получат своето достойно роля в една обща група, заяви Александър де Жуниак в интервю пред канал LCI, цитирано от Ройтерс.

Като цяло обаче в Alitalia трябва да се извърши саниране, смята той. "Ние не можем да си позволим да харчим необмислено пари", добавя мениджърът на алианса.

Air France вече притежава една четвърт от Alitalia, която бе спасена от изпадане във фалит през изминалата седмица от италианското правителство чрез увеличение на капитала. Експертите обаче считат тази акция за краткотрайна мярка, с която да се спечели време за преговори с Air France.

Сливането на двете авиокомпании се обсъжда от дълго време. Но през 2008 г. тогавашният министър-председател на Италия Силвио Берлускони предотврати сливането между Alitalia и Air France.

В случай на сливане френската компания може да спести доста средства в административния апарат и да съкрати работни места. Но това вероятно ще срещне силна съпротива от страна на синдикатите и правителството в Рим.

В 67-годишната си история авиокомпанията рядко е била на печалба, като през първата половина на годината загуби 294 млн. евро. 

Alitalia отчете печалба за последен път през 2002 г. Авиокомпанията отчаяно се нуждае от свежи пари и е на ръба на колапса. Концернът стене под планина от дългове и ежедневно натрупва загуба от почти 700 000 евро. Наскоро дори петролната компания Eni заплаши, че ще спре доставките на керосин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още