IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Монти напусна основаната от него партия

Бившият италиански премиер е разочарован от решението на част от съпартийците му да подрепят бюджета

14:21 | 18.10.13 г.
Марио Монти напусна основаната от него партия

Бившият министър-председател на Италия Марио Монти напусна партията, която самият той основа през тази година, съобщава Ройтерс. Решението е плод на политическото напрежение около Бюджет 2014, което разклати отново раздираното от вътрешни противоречия правителство на Енрико Лета.

Монти обяви оттеглянето си, защото група от сенатори от неговата центристка формация "Граждански избор", която е част от управляващата коалиция, са отхвърли критиките на бюджета и по този начин са се противопоставили на лидера си.

Представеният във вторник бюджет бе атакуван от множество страни, в това число работодателите, синдикатите и медиите в Италия. Много висшестоящи политици от водената от Лета коалиция също оттеглиха подкрепата си.

Нестабилната ситуация увеличи риска от нова политическа криза. Преди няколко седмици правителството оцеля трудно, след като представителите на партията на бившия премиер Силвио Берлускони бяха на път окончателно да свалят доверието си от кабинета.

Сред критиците на бюджета бе и Монти, който подчерта липсата на реформи за стимулиране на икономиката.

По времето, през което бе начело на държавата, Марио Монти се бе заел с нелеката задача да подобри фискалните позиции на Италия. Южноевропейската страна е една от най-задлъжнелите и изложени на риск от финансов срив в света.

Той застана начело на правителството в разгара на дълговата криза в еврозоната през ноември 2011 г. Въпреки желанието му да постигне напредък обаче неговата нова партия не успя да спечели достатъчно гласове на изборите през февруари тази година.

В същото време американският президент Барак Обама поздрави Италия за напредъка в бюджетната сфера.
Енрико Лета стана първият световен лидер, който имаше възможност да разговаря с Обама след приключването на драмата с тавана на дълга и бюджета на САЩ.  Вижте какво каза Лета на Обама във видеото на Bulgaria On Air


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още