IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Трябват още реформи, ако Великобритания иска да е глобален бизнес център

Банките не могат да очакват, че ще продължат да печелят от рискови сделки и същевременно да получават подкрепа с обществени средства

22:30 | 24.10.13 г.
Карни: Трябват още реформи, ако Великобритания иска да е глобален бизнес център

Необходими са повече реформи във финансовия сектор, ако Великобритания иска да остане глобален бизнес център. Това коментира управителят на британската централна банка Марк Карни на среща по повод 125-та годишнина на Financial Times, предаде АП.

Карни предлага и по-широк достъп до спешни кредити.

Шефът на Bank of England заявява, че реформите след кризата от 2008 г. не са били достатъчни за град като Лондон, както и че не само банките, а и другите финансови групи трябва да са обект на по-строг контрол.

По думите му в международен план регулаторите трябва да работят свързано, за да предотвратят необходимостта данъкоплатците да поемат скъпоструващи спасявания.

“Поради липсата на надежден начин за справяне с проблемните банки националните регулатори ще продължат да защитават собствените си интереси, което застрашава функционирането на международната финансова система и конкурентоспособността на Лондон”, коментира Карни.

“За да избегнем тези рискове, трябва да направим възможно спасяването и закриването на банки”, заключава той.

Карни казва още, че банките не могат да очакват, че ще продължат да печелят от рискови сделки и същевременно да получават подкрепа с обществени средства, когато нещата се объркат.

“Справедливостта изисква да се сложи край на система, която приватизира печалбите, но социализира загубите”, посочи той. “Това е особено важно в страна като Великобритания, където банковите активи в момента са четири пъти по-големи от икономиката”, допълва Карни.

Информационната агенция припомня, че ЕС се опитва да създаде единен банков съюз, но Великобритания се опасява, че това ще застраши ролята на Лондон като международен финансов център. Карни обаче посочва, че “Обединеното кралство вече не може да диктува стандартите”.

“Ние трябва да стимулираме колективните действия чрез изявена воля за откритост и насърчаване на добрите идеи”, коментира той.

Карни обещава също така, че за да са стабилни британските банки, централната банка ще направи така, че те да имат достъп до пари за по-дълъг срок и на по-ниска цена. В бъдеще пък институцията ще решава дали да не позволи и на небанковите институции достъп до специалните механизми за финансиране, както и да предоставя заеми във валути.

“Пет прости думи описват нашия подход : ние сме отворени за бизнес”, посочва Марк Карни.

Той подчертава, че не централната банка и регулаторите трябва да решават колко голям да е финансовият бизнес, а дали е безопасна. По думите му по-прозрачните пазари дават по-добри резултати и допълва, че пазарите на деривати и на инструменти с фиксиран доход също трябва да отговарят на подобни стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още