IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантите с нетен принос към британската икономика

Въпреки това правителството държи на мерките за опазване на системата от злоупотреби

10:36 | 05.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Имигрантите с нетен принос към британската икономика

Имигрантите във Великобритания имат значителен принос към публичните финанси на страната от 2000 г. насам, сочи доклад на Universal College London, цитиран от BBC.

Данните показват, че има много по-малка вероятност последно пристигналите имигранти да претендират за обезщетения и да живеят в социални жилища, отколкото хората, родени на Острова.

Проучването сочи, че приносът, който имигрантите имат към икономиката, е изключително голям. Въпреки това правителството настоява да има строги правила, които да помогнат за опазването на системата за помощи.

За имигрантите, които са пристигнали във Великобритания след 1999 г., е с 45% по-малко вероятно да са получавали държавни помощи или данъчни кредити в периода 2000-2011 г., твърдят професор Кристиан Дъстман и Томасо Фратини от Центъра за проучвания и анализи на миграцията UCL. По думите на авторите на доклада тези различия се дължат на по-благоприятни фактори, като пол и възраст.

Имигрантите от Европейското икономическо пространство (ЕИП) имат положителен принос към икономиката през десетилетието до 2011 г. Те са допринесли, като са внесли с 34% повече пари под формата на данъци, в сравнение с парите, които са получили като помощи.

Дошлите във Великобритания от страни извън ЕИП са допринесли с 2% повече данъци отколкото средствата, които са взели от държавата за същия период. За същия период самите британци са платили с 11 на сто по-малко данъци от това, което са получили.

Въпреки тези позитивни данни в периода 1995 – 2011 г. имигрантите от страните извън ЕИП са получили повече, отколкото са дали на икономиката. Причините се коренят в това, че те са склонни да имат повече деца, отколкото британците.

Проучването показва, че през 2011 г. 32% от последните имигранти от ЕИП и 43% от тези, които са извън ЕИП, имат имат висше образование. В сравнение с тях едва 21 на сто от местното население е завършило висше училище.

Според Дъстман Обединеното кралство привлича високообразовани и квалифицирани имигранти. По думите  му през последните десет години Великобритания се е възползвала финансово от имигрантите от страните от Европейското икономическо пространство.

„Ние приветстваме тези, които искат да дойдат тук, за да допринасят към икономиката, но имаме строги правила, за да защитим целостта на британската система за обезщетения и да гарантираме, че не се злоупотребява“, заяви говорителят на правителството.

По думите му правителството задейства мерките, за да може да е сигурно, че помощи получават тези, които имат „законно право да живеят в страната“.

Междувременно отделно проучване на UCL предупреждава, че целта на правителството да намали броя на пристигащите в страната имигранти не е „нито полезен инструмент, нито мярка за ефективност на политиката“.

Докладът посочва, че мерките, взети във връзка с имигрантите, са навредили на репутацията на Великобритания като добро място за работа и обучение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
"...приносът, който имигрантите имат към икономиката, е изключително голям." Колко е голям? Оттук до небето, или до върха на Витоша? Що за общи приказки, които нищо ново не внасят по темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още