IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягат се изискванията към листнатите на Лондонската борса компании

Действията на британския регулатор идват след няколко корпоративни скандали с компании от развиващите се икономики

20:25 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Затягат се изискванията към листнатите на Лондонската борса компании

Британски регулатор обяви по-строги правила при регистрирането на емисии на Лондонската  борса за защита на миноритарните акционери и с цел възстановяване на накърнената репутация на борсата след няколко спорни листвания, съобщава Financial Times.

След щателно двегодишно проучване и косултации с министри, акционери и ръководители на компании UK Listings Authority разкри план от три точки за затягане на правилата.

Първо, регулаторът ще изисква всички големи акционери във водещите компании, листвани на борсата, да бъдат държани на разстояние от компаниите и да не се месят в ежедневния контрол.

Второ, ако акционери с дял от над 30% нарушат тези правила, то другите инвеститори в компанията ще гласуват относно всички транзакции, свързани с компанията

Трето, за компаниите с мажоритарни акционери ще има двойно гласуване за независими директори. Това означава, че за да бъдат избрани те трябва да преминат гласуване на всички акционери и отделно гласуване на миноритарните акционери.

Действията на регулатора идват след две скандални листвания на добивни компании от развиващи се икономики - Eurasian Natural Resources Corp и Bumi, които предизвикаха недоволството на инвеститорите и застрашиха репутацията на Лондонското Сити.

ENRC и Bumi са контролирани от чужди магнати, примамени в Лондон от ликвидния пазар и гъвкавия режим за листване, но впоследствие бяха забъркани в скандали, свързани с корпоративното управление.

ENRC се разследва от британската агенция за борба с измамите, която проучва дейността на компанията в Казахстан и Африка, а доверието в Bumi бе подронено от споровете между Нат Ротшилд и индонезийската фамилия Бакри.

Британският регулатор е отхвърлил призивите за увеличение на минималния фрий-флоут от сегашните 25%, тъй като това би имало негативни последствия за около 50 реномирани компании с по-малък дял извън мажоритарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още