IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин и Париж изостриха реториката по отношение на фалиращите банки

Европейските политици остават разделени спрямо механизма за осъществяване на банковия съюз

21:02 | 08.11.13 г. 2
Берлин и Париж изостриха реториката по отношение на фалиращите банки

Двете най-големи икономики на Стария континент – Германия и Франция, влязаха в конфликт по отношение на eвропейските политики спрямо фалиращите банки, съобщава Bloomberg. Според Берлин тежестта трябва да бъде поета от националните правителства, докато Париж иска да предостави последната дума на Европейската комисия (ЕК).

Различията между двете страни се проявиха на днешната конференция за банковия съюз, която се проведе в германската столица. По време на събитието заместник-министърът на финансите на Германия Томас Щефен и ръководителят на френската хазна Рамон Фернандес очертаха своите противоположни позиции.

Докато европейските политици изразяват съгласие относно необходимостта за формиране на банков съюз след кризата, която започна в Гърция преди четири години, те са разделени по въпроса за начина на неговото постигане.

Според Щефен "основното решение" за затваряне на фалиращите банки трябва да бъде вземано от националните органи, въпреки че крайното становище неминуемо ще минава и през Брюксел.

Фернандес от своя страна се застъпи за необходимостта "водещата роля" да бъде предоставена на ЕК. "Смятаме, че би било по-разумно това да се извършва от Комисията", посочи той.

"Холандия предпочита, че Комисията да прави това", заяви от своя страна холандският финансов министър и лидер на Еврогрупата Йерун Диселблум. Съветът на финансовите министри от еврозоната ще обсъди въпроса през следващата седмица.

Повече за перспективите пред банковия съюз на Стария континент може да научите от коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Новата "норамалност". Дъжавите със скъсани джобове и нямат пари, банките им са несъразмерно големи, затова "банков съюз" и кинта от всичкото ЕС. Егати грабежите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
"Холандия предпочита, че Комисията да прави това", заяви от своя страна холандският финансов министър и лидер на Еврогрупата Йерун Диселблум.Липса на топки, и лека полека преминаване към централно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още