IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна иска да участва в изграждането на TANAP

През територията на България страната може да получава по-евтин газ от Азербайджан

12:18 | 19.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна иска да участва в изграждането на TANAP

Украйна предлага участие в изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщава украинската версия на „Коммерсанть“ след срещата на държавните глави на Украйна Виктор Янукович и на Азербайджан Илхам Алиев.

Украйна може да си позволи инвестиция от 800 млн. долара и така да си осигури достъп до по-евтин от руския газ, допълва изданието, позовавайки се на свои източници в украинското Министерство на енергетиката.

TANAP трябва да тръгне от Азербайджан, преминавайки през Грузия и Турция, и да доставя природен газ за европейските държави. Общата дължина е около 2 хил. километра, а капацитетът на първия етап от реализацията на проекта - 16 млрд. куб. метра газ годишно. 

За да може да се свърже газопреносната мрежа на Украйна към този газопровод, ще трябва да бъде направено отклонение през територията на България и Румъния.

Украинското енергийно министерство предлага именно този вариант, като след това бъде направена връзката и с газопровода „Ананиев – Тираспол – Измаил“. По този газов коридор Киев ще може да си осигури около 10 млрд. куб. метра природен газ годишно, чиято цена е с 60-80 долара за хиляда кубични метра по-ниска спрямо цената на руския природен газ.

Освен по-ниска цена обаче разклонението на TANAP ще диверсифицира и източника на природен газ за Украйна. Страната често влиза в остри спорове с Русия относно пренесените количества, транзитните такси и цената на природния газ. Поредни действия в газовата война се разиграха преди броени дни след като Украйна спря да купува газ от „Газпром“.

В крайна сметка на този етап двете страни се споразумяха, но все още не е ясно дали Киев ще плати задължения на стойност 1,3 млрд. евро, за които претендира „Газпром“. През Украйна преминава 25% от природния газ от Русия за останалите страни в Европа и 100% от газа за България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Ееее... вече нещо ни взеха за хванати с капан на Витоша...!Начи ако обиколи цялото Черно море, този газ ще стигне до украйна по-евтин, отколкото ако само пресече границата с Русия... хаха!Само не става ясно кой е този алтруист, дето ще построи газопровод и ще продава от него газ под руските цени? Щото и Набуко имаше такива намерения, ама като дойде време да се вадят истинските кинти, нещо идеята се оказа ялова... Аз мисля, че Украйна ще изпита в много по-жесток вариант операцията "Прелъстена и изоставена", отколкото ние...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още