IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гогов: Ролята на „Булгаргаз” като обществен доставчик остава в миналото*

Не е задължително нашата газопреносна мрежа да остане една, смята директорът на компанията

12:05 | 03.10.13 г. 1
Гогов: Ролята на „Булгаргаз” като обществен доставчик остава в миналото*

„Никъде не е казано, че газопреносната мрежа у нас трябва да остане една и да се управлява от един собственик”, коментира изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов по време на конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги”.

В момента газопреносната мрежа у нас е собственост на „Булгартрансгаз”, уточни от своя страна директорът на държавното газопреносно дружество Кирил Темелков. По негови думи обаче скоро това положение ще се промени и очаква и други газопреносни дружества да се регистрират за дейност у нас, но без да уточни кои ще бъдат те.

До два месеца „Булгартрансгаз” ще получи сертификат за независим преносен оператор, коментира още Темелков. Той допълни, че дружеството е изпълнили всички изисквания за това и документите са подадени в енергийния регулатор – Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Трябва да бъде получена и нотификация от Европейската комисия, допълни още директорът на дружеството.

В своята презентация Димитър Гогов коментира още и важността на връзките между газопреносните мрежи в региона, което ще доведе до дверсификацията на източниците, макар и не на трасетата на природен газ. Гогов коментира, че най-важен е потокът на газ от „юг на север – северозапад”.

Основният добив, извън Руската федерация, идва от страни на изток от България, Близкия Изток и на юг – от Северна Африка, коментира още Гогов.

Кирил Темелков, ръководител на газопреносната компания "Булгартрансгаз", натоварена с проектирането и изграждането на повечето газови връзки със съседните страни, добави още, че са си поставили задачата до 2017 година страната ни да изгради инфраструктура във всички посоки и с мрежите на всички съседни страни. 

Всички връзки с Гърция, Сърбия, Турция и Румъния ще бъдат с възможност за обратен поток. По отношение на връзката с Турция това ще стане на няколко етапа и ще приключи изцяло през 2019 година, защото турската страна първо ще търси осигуряването на Истанбул с природен газ. През 2019 година обаче газопровода ТАНАП ще изпълни капацитета си и ще осигури необходимите количества. 

По време на конференцията директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов изрази и своя евроскептицизъм в областта на енергийните политики. Според него европейските директиви не бива да се „четат буква по буква, а творчески”. Той посочи няколко примера – Европейската комисия е подкрепила проект като Nabucco, който в момента е „в миманса”, а е била против „Южен поток”. „В единия случай са няколко големи акционери, а в другия – сътрудничество между „Булгаргаз” и „Газпром” на територията на България”, заяви Гогов.

Той коментира още, че газовите пазари и тяхното развитие е въпрос на геополитика, не толкова на икономика. Европейските директиви понякога утежняват регулациите, смята още Гогов и допълни, че това не води до освобождаване на енергийния пазар. 

От думите на директора на „Булгаргаз” стана ясно още, че ролята на компанията като обществен доставчик скоро ще бъде минимизирана и това е тенденцията в цяла Европа.

По негови думи в документите постепенно терминът обществен доставчик изчезва и се заменя от краен снабдител, например. Това означава, че компаниите като „Булгаргаз” постепенно започват да се приспособяват към ситуацията на пазара.

Гогов каза, че повечето енергийни експерти в Европа посочват високата цена на природния газ и същевременно не използването на наличните ресурси. При тези анализи обаче не се взема предвид именно пазарният фокус – търсенето и потреблението също е част от цената на суровината.

Директорът на „Булгаргаз” коментира, че има много административни пречки за износ на добития в дадена страна страна природен газ.

Гогов коментира и добивът на природен газ, намиращ се в шелфа на Черно море с думите, че трудно ще бъде осъществен. „Знаете ли колко е трудно да убедиш инвеститори, че ще продават суровината под себестойността й”, попита той.

*Информацията е актуализирана с мнението на директора на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Да не би новият национален обществен доставчик вече да е Газпром????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още