IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Нуи бе утвърдена за ръководител на европейския банков надзор

Петгодишният мандат на 63-годишната френска икономистка ще започне да тече от ноември 2014 година след одобрение на европейските правителства

17:20 | 11.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниел Нуи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Даниел Нуи. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент утвърди днес френската икономистка Даниел Нуи за ръководител на Единния надзорен механизъм - ЕНМ (Single Supervisory Mechanism - SSM) на европейските банки, предадоха световните агенции.

Съответната резолюция е приета днес на пленарна сесия на парламента в Страсбург. В момента Нуи ръководи управлението за контрол на банките и застрахователните компании към френската централна банка. ю

Сега 63-годишната Нуи ще има почти година, за да осигури условия за работата на ЕНМ, отбелязва ИТАР-ТАСС. Тя ще може да започне да изпълнява задълженията си изцяло чак през ноември 2014 година. Мандатът й е петгодишен без право на преизбиране.

Под председателството на французойката ще работи надзорен комитет, в който ще влизат представители на националните банкови регулатори, четирима специалисти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и един от членовете на изпълнителния съвет на банката, който ще изпълнява функциите на заместник-председател. 

Предстои европейските правителства да одобрят назначаването й, посочва ДПА. Мадам Нуи ще следи 6000 банки в еврозоната и ще има правомощията да разпорежда закриването на банки, ако е необходимо, според информация на Ройтерс. 

Системата за надзор на банките в еврозоната е основна част от европейските планове за създаване на банков съюз - най-значителният опит за по-голяма европейска интеграция след въвеждането на еврото преди повече от 10 години. Целта е да се върне доверието на инвеститорите, което е необходимо за възстановяването на просперитета.

Нуи има едва година да изгради новата институция, която е под шапката на ЕЦБ, като започва от нула. Тя ще трябва да наеме 1000 души, да разработи наръчник за определяне на процедурите за надзор и да направи задълбочена проверка на счетоводните баланси на най-големите банки, за да се видят доколко са уязвими при рискове и каква е капиталовата им наличност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Нуи има едва година да изгради новата институция" - наистина, ролята която се вменява на тези хора е впечатляваща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още