IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър няма да продава злато, за да финансира спасението си

Централната банка на страната отказва да се раздели с оценяваните на 441 млн. евро златни резерви

14:52 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър няма да продава злато, за да финансира спасението си

Кипър няма да се разделя с никаква част от златните си резерви, за да финансира оценявания на 10 млрд. евро спасителен план, заявиха представители на централната банка на островната страна.

През април кипърското правителство пое ангажимент пред международните кредитори да разгледа възможността за продажба на златните си резерви, за да подпомогне собственото си спасение.

"Ние не възнамеряваме да продаваме златото", заяви пред Ройтерс неназован високопоставен служител на Кипърската централна банка.

Според представителя на финансовата институция кипърските златни резерви, оценявани на 441 млн. евро, са важна гаранция за независимостта на страната.

Запитан за възможен алтернативен метод за набиране на необходимите 400 млн. евро, представителят на банката заяви: "Правителството трябва да отвърне на "тройката" и да съобщи, че продажба на злато няма да има".

"Тройката" международни кредитори включва Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки че кипърското правителство е благосклонно към разглеждането на въпроса, централната банка е особено негативно настроена към идеята. Последната дума за продажба на каквито и да е активи обаче има гуверньорът на финансовата институция.

До оценявания на 10 млрд. евро спасителен план за островната страна се стигна, след като националната финансова система бе на ръба на колапс. В продължение на няколко дни местните банки бяха затворени, а банкоматите пускаха ограничено количество пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още