IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самарас: Гърция няма нужда от повече спасителни заеми

През 2014 г. ще посегнем към пазарите и ще се превърнем отново в нормална страна, заяви гръцкият премиер

19:59 | 30.12.13 г. 2
Самарас: Гърция няма нужда от повече спасителни заеми

Гърция ще се откаже от спасителната програма, реализираха от съвместните усилия на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) през 2014 г. Това заяви в телевизионно обръщение премиерът на средиземноморската страна Андонис Самарас, цитиран от The Telegraph.

"През 2014 г. ние ще направим голяма стъпка, излизайки от споразумението за отпускане на заеми", отбеляза Самарас. "През следващата година Гърция ще посегне към пазарите и ще се превърне отново в нормална страна", добави още той.

По думите му през 2014 г. гръцкият дълг ще бъде официално обявен за надежден, "което означава, че няма да има нужда от нови заеми и нови спасителни споразумения".

Атина получи за първи път финансиране от "тройката" кредитори през 2010 г., когато бе отпусната сума в размер на 110 млрд. евро.

Вторият спасителен бе реализиран през 2012 г. и бе на стойност 130 млрд. евро плюс отписване на частен дълг на обща стойност повече от 100 млрд. евро.

Спасителният план следва да бъде прекратен в средата на 2014 г. Както кредиторите, така и управляващите в Атина имат силна вяра, че отслабената икономика на Гърция няма да има нужда от повече външна намеса.

Въпреки това кредиторите са притеснени, че страната може и да не успее да обслужи своите дългове на обща стойност от 4,4 млрд. евро. Това може да доведе до финансова дупка в размер до над 10,9 млрд. евро към 2015 г.

По-рано този месец Ирландия стана първата страна от еврозоната, която прекрати спасителната си програма. Дъблин се насочи обратно към пазарите, за да кредитира държавните си разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
josephmarkson
преди 9 години
Да не би да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, кола заем, студентски заеми, дълг консолидация заем, необезпечени кредити, рисков капитал и т.н. .. Или са ви отказали заем от банка или финансова институция за една или повече reasons.You в точното място завашия кредит решения! ние сме частен кредитор, ние даваме заеми до фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Лихвен. Моля, свържете се с нас чрез имейл surepartnershiploanfirm***gmail.com благодаря, Г-н Йосиф markson
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
estherveritas
преди 9 години
Здравейте, Това е, за да се информира широката общественост, че г-жа Esther Veritas, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (estherveritas***live.co.uk)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още