IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Няма да обърнем гръб на Гърция, ако се придържа към реформите

Германският финансов министър вижда нови възможности за страната в председателството на ЕС

16:15 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле: Няма да обърнем гръб на Гърция, ако се придържа към реформите

Европа няма да обърне гръб на Гърция и ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС) предлага на Атина чудесна възможност, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Business Recorder.

В интервю, което ще бъде публикувано в ежедневника Bild, Шойбле твърди, че председателството ще покаже на гръцкия народ, че бъдещето се крие именно в Европа.

Отговорността по поемането на председателството на ЕС "генерира идентичност, самочувствие и гордост", категоричен е германският финансист номер едно. По думите му това е огромна възможност за Гърция и Европа.

Шойбле отхвърли предположенията, че Атина може да използва своя мандат, за да облекчи натиска върху страната, свързан с реформите. Министърът на финансите твърди, че задачата да наблюдава реформите е поверена преди всичко в ръцете на Тройката.

Шойбле намекна, че е възможно предоставянето на нова помощ на Гърция.

"Ние ще вземем решение в средата на годината дали трябва да помогнем на Гърция още. Ако страната се придържа към курса на реформите, ако отговаря на необходимите условия, ние няма да ѝ обърнем гръб", обясни германският министър. Настоящата помощна програма ще изтече през юли 2014 г.

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас заяви на 29-и декември, че страната му няма да има нужда от нова финансова помощ. Досега Гърция е получила международна спасителна помощ, възлизаща общо на 240 млрд. евро. Сумата, преводите на която започнаха в средата на 2010 г., се отпуска в замяна на ангажимент от страна на Атина да стабилизира финансите си и да преструктурира своята икономика.

Окуражаващите коментари на Шойбле идват, след като неизвестни нападатели стреляха по резиденцията на германския посланик в северната част на Атина. По време на нападението няма пострадали.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още