IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква да изпълни целите си за приватизацията за 2013 г.

Атина очаква 1,3 млрд. евро от продажбата на държавни активи

13:47 | 17.12.13 г.
Гърция очаква да изпълни целите си за приватизацията за 2013 г.

Гърция ще изпълни целта си за приходи от продажба на активи през 2013 г., след като на два пъти нейното ниво бе понижавано, заяви шефът на местната Агенция за приватизация, цитиран от Ройтерс.

Атина даде старт на програмата си за приватизация през 2010 г., за да увеличи приходите си като част от условията по междунарония спасителен план. В хода на изпълнението ѝ обаче властите се сблъскаха с няколко спънки.

От началото на тази година страната на два пъти понижава целта за приходите от приватизация, като последният път ги намали до 1,3 млрд. евро - половината от първоначално планираните средства, основно поради факта, че не бяха получени обвързващи оферти за държавната газова компания DEPA.

"Ще изпълним целта си за 1,3 млрд. евро", заяви пред Ройтерс Константинос Маниатопулос, който оглави приватизационната агенция преди два месеца.

"Но дали тези 1,3 млрд. евро в крайна сметка ще се окажат 1,2 млрд. евро не е толкова важно, тъй като вече сме сключили няколко сделки и част от парите могат да бъдат получени догодина", допълни той.

Гърция планира да получи от приватизация общо 24 млрд. евро до 2020 г. Постъпленията от продажбата на държавни активи ще се насочат към намаляването на публичния дълг, който се очаква да достигне 175% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година.

До момента Атина е осъществила малко големи сделки - на лиценз за видео лотария за 560 млн. евро на компанията OPAP и контролен дял във фирмата за 652 млн. евро тази година. От началото на 2013 г. страната е набрала общо около 960 млн. евро и планира до края на тази година да получи още около 260 млн. евро от продажба на недвижими имоти.

Програмата за приватизация обаче понесе сериозен удар, след като през юни руската газова компания Газпром се оттегли от търга за продажбата на DEPA в посления етап. Гърция иска да възобнови търга догодина.

Догодина се планира да бъде осъществена продажбата на старото летище Хеленикон край Атина, както и на железопътната компания Trainose и на ROSCO - държавната фирма за подръжка на релсовите пътища. Страната се надява да получи 3,56 млрд. евро от приватизационни сделки догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още