IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото председателство на ЕС ще работи за засилване на растежа

Премиерът на страната Андонис Самарас ще представи официално приоритетите на председателството на 16 януари

13:19 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцкото председателство на ЕС ще работи за засилване на растежа

От 1 януари Гърция за пети път поема председателството на Европейския съюз (ЕС). Атина обещава да работи за прогрес по отношение стимулирането на икономическия растеж и политиките за имиграцията, предава ДПА.

Гръцките власти ще трябва да изпълнят задачите си в условията на ограничен бюджет и на фона на засилващите се слухове, че страната ще се нуждае от трети спасителен пакет, допълва информационната агенция. Гръцкото правителство планира да похарчи за председателството около 50 млн. евро, докато Австрия, Финландия, Португалия и Словения дадоха по около 70 – 80 млн. евро.

Самата Гърция беше една от най-тежко засегнатите от кризата държави и се бори да се измъкне от шестгодишна рецесия, въпреки спасителните програми на обща стойност над 240 млрд. евро.

Гръцкият премиер Андонис Самарас посочва, че приоритет на председателството ще бъде въпросът с ескалиращата младежка безработица. В това отношение страната също е сред най-засегнатите – общата безработица се повиши до над 27 на сто, а младежката приближава 60 на сто.

Атина обещава да продължи и работата по банковия съюз в ЕС, който има за цел да възстанови доверието във финансовия сектор на еврозоната.

Гръцкото председателство се изправя пред нови предизвикателства, тъй като ЕС бърза да приеме някои важни нови закони преди изборите за нов Европарламент през май. “Следващата година ще бъде изключително важна за Европа, тъй като ние се стремим да финализираме ключови елементи от законодателството”, коментира и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

“Приоритетите на следващото председателство ще позволят на държавите-членки да плават заедно към по-устойчив растеж, създаването на нови работни места и насърчаването на търговията”, допълва той.

“Надявам се и вярвам, че гръцкото председателство ще бъде чудесна възможност да покажем, че Гърция е не само в състояние да реши проблемите си с европейската солидарност, но и че е в състояние да даде важен принос към европейския проект”, заключи Барозу.

“С научените от кризата уроци Гърция може да води ЕС благодарение на чувствителността си по отношение на толкова много проблеми”, коментира още председателят на ЕК.

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще представи официално приоритетите на председателството на 16 януари по време на пленарната сесия на Европейския парламент. Официалната церемония по предаването на шестмесечното ротационно председателство ще се състои седмица по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още