IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дачич: До пет години Сърбия ще е готова да стане член на ЕС

Основният критерий ще бъдат отношенията между Белград и Прищина, смята сръбският премиер

16:10 | 06.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дачич: До пет години Сърбия ще е готова да стане член на ЕС

В рамките на пет години Сърбия може да е готова да стане член на Европейския съюз. Това заяви министър-председателят на страната Ивица Дачич, подчертавайки, че все пак решението за присъединяването зависи изцяло от политическите решения, съобщава "Танюг". 

Той твърди, че все още не може да каже кога ще се случи тази важна крачка за Сърбия. Дачич обясни, че целта на правителството е периодът да бъде съкратен максимално.

По думите му това, което в момента е най-важното за ЕС, е да наблюдава диалога между Белград и Прищина. Именно това е и основният политически критерий за напредъка в преговорите с европейската общност според Дачич.

Премиерът заяви, че мнозина смятат, че историята с Косово е приключила, но всъщност тя е в самото си начало.

„Трябва да се заемем с въпросите за съдебната система, конституцията, нерешените въпроси със собствеността, водноелектрическата централа и подстанциите. Всичко това ни чака“, обясни той. Дачич заяви, че никой в Брюксел или Вашингтон не говори за независимостта на Косово, а за това какво се случва в Събрия.

„Всичко зависи от нас и от сърбите, живеещи в Косово“, категоричен е премиерът.

В края на декември председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой потвърди официално решението на лидерите на ЕС да започнат разговори за присъединяването на Сърбия.

През втората половина на 2014 г. се очаква да бъдат отворени първите глави от преговорите.

Подробности по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Сърбите неискат да са член на ЕСНе са толкова глупавиА и са крайно умерзени и изстрадалиДа целуват ръка на Англия и Франция лиДето им отнеха пракрасните години и живот в ЮгославияЮгославия бе прекрасна страна с прекрасен живот, който империализма/както го наича Улянович/ не им го разбиАко питате мен и България няма никакви основания да е приятелска с Англия и Гемания, но това е само мое мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ако не са му го казали "да го каже", то няма никакъв смисъл изказването! - нито ще се приеме сама Сърбия в ЕС, нито зависи изобщо от него нещо...... явно насочват местния маймунарник, да се орентира към заветното 20-20!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още