IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да активира кризисен механизъм за България заради бежанците

Обстановката в страната продължава да буди сериозни тревоги, заяви Сесилия Малмстрьом

15:40 | 06.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа може да активира кризисен механизъм за България заради бежанците

Европейският парламент и Европейската комисия изразиха решителната си готовност да останат солидарни с България по въпроса със сирийските бежанци.

Постиженията на българските власти в овладяването на ситуацията трябва да бъдат признати, заяви по време на пленарна сесия в Страсбург еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Въпреки това тя подчерта, че обстановката продължава да буди сериозни тревоги, ето защо за България може да се активизира кризисен механизъм.

Еврокомисарят призова всички държави в Европейския съюз да отворят границите си за бежанци, така че тежестта да бъде разпределена равномерно.

Бежанците в България са все по-уязвими, а ситуацията с тях е много тежка, ето защо трябва да се реагира бързо, подчерта още тя. 

Така България може да стане първата страна, за която да бъде активиран Механизмът за кризисен мениджмънт от регламента “Дъблин-2”.

Онези, които поемат основната тежест от миграционните потоци, се нуждаят от подкрепа, заяви от своя страна гръцкият министър на външните работи Евангелос Винизелос от името на председателството на ЕС.

По думите му България е силно изложена на такъв натиск и всички са говори да направят всичко възможно, за да ѝ помогнат да се справи със ситуацията.

От своя страна евродепутатът Ивайло Калфин коментира, че България не се нуждае само от механизма, но и от реална солидарност. Той призова държавите в ЕС да увеличат квотите за бежанци, които приемат.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Не с България а с Турция трябва да се работи и така ще се предотврати тези бежанци изобщо да влизат в България (нелегално). За никого не е тайна, че малко от тях са влезли у нас с идеята да останат у нас. Всички те търсят статут на бежанци в ЕС за да запрашат на запад. В този аспект, ако всяка ЕС държава даде на Турция квота за сирийци, и наще ги връщат на границата, вместо да ги водят в Надежда, резултата ще е в пъти по-добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още