IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания започва приватизацията на Bankia

През следващите няколко години продажбата на банката, в която правителството притежава дял от 68,4%, ще се случи поетапно

09:42 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испания започва приватизацията на Bankia

Съвсем скоро Испания ще стартира процеса по приватизация на Bankia, която се наложи да бъде спасявана заради негативните ефекти на финансовата криза. Правителството ще продаде от 5 до 10% от своя дял на институционални инвеститори, съобщи изпълнителният директор на кредитора Хосе Игнасио Гориголцари, цитиран от CNBC.

През следващите няколко години продажбата на банката, в която правителството притежава дял от 68,4% чрез фонда за преструктуриране FROB, ще се случи поетапно.

„Най-вероятно процесът по приватизация ще бъде подобен на този на Lloyds”, сподели той. Миналия септември британското правителство се раздели успешно със своя 6-процентен дял в частично национализираната финансова институция. Сделката бе за 5,4 млрд. долара. „Първите дялове, които ще продадем, ще бъдат по-малки от останалите“, допълни още директорът на Bankia.

Банката се превърна в символ на финансовата криза в Испания, когато през 2012 г. изгуби повече от 19 млрд .евро заради лоши експозиции към имотния сектор. Кредиторът използва почти половината от спасителния пакет за 41,3 млрд. евро, отпуснат от Европа за цялата банкова система.

По силата на договорките на плана за преструктуриране испанското правителство трябва да се раздели със своя дял до 2017 г. От фонда за преструктуриране FROB съобщиха в петък, че Goldman Sachs ще проведе консултациите по продажбата на контролния пакет акции на правителството.

През тази година най-вероятно Bankia ще емитира още дългови ценни книжа, след като през януари пласира успешно облигации за 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още