IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрирани са два случая на "луда крава" в Гърция

Южната ни съседка още не е съобщила в ЕС за проблема, обясниха за Investor.bg от агенцията по храните

15:57 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Регистрирани са два случая на "луда крава" в Гърция

Гръцките здравни власти съобщиха за два случая на болестта спонгиформна енцефалопатия или „луда крава" във ферма в централната част на страната, съобщи GR Reporter. Животните са били шестгодишни и са внесени в Гърция от Холандия.

В момента фермата е поставена под карантина, уточняват още властите. Националните ветеринарни органи проверяват всички ферми в Лариса и са предприети действия, предвидени в националното и европейското законодателство.

Проверяват се и всички кланици в страната, за да бъде предотвратен достъпът на потенциално заразно месо до магазинната мрежа.

Министерството на земеделието в Гърция ще уведоми и ЕС за наличието на болестта. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) коментираха за Investor.bg, че южната ни съседка все още не е изпратила съобщение по системата за бързо реагиране при болести по животните, която съществува в ЕС.

„Следим системата и при официална информация по случая ще предприемем необходимите мерки“, заявиха от агенцията.

Появата на две заразени животни, внесени от Холандия, са показател, че контролните системи за износ от Холандия и за внос в Гърция не са функционирали правилно, коментират гръцките медии. Без официална информация по случая обаче трудно могат да бъдат давани такива оценки, категорични са българските власти.

Болестта „луда“ крава засяга нервната система и не се предава между животните, но може да засегне хората. Боледуват животни на възраст над 2 години, като карантинният период е между 2 и 3 години.

Последният случай на „луда“ крава в Гърция беше регистриран преди 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още