IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската икономика се е свила с 2,3% през четвъртото тримесечие

За цялата 2013 г. БВП се е понижил с 0,3 на сто, въпреки че растежът през третото тримесечие бе ревизиран нагоре до 2,1%

16:04 | 13.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ирландската икономика се е свила с 2,3% през четвъртото тримесечие

Ирландската икономика се е свила с цели 2,3 на сто през четвъртото тримесечие спрямо предходните три месеца, тъй като вносът е нараснал, а потребителските разходи са спаднали, пише Ройтерс.

За цялата 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3 на сто, въпреки че растежът през третото тримесечие бе ревизиран нагоре до 2,1 на сто.

Предварителната анкета сред експертите показа очаквания за ръст от 0,4 на сто през четвъртото тримесечие спрямо предходното тримесечие и покачване от 0,3 на сто през цялата 2013 г.

Според анализаторите ирландската икономика ще се разшири с 2,1% през тази година. Прогнозата на правителството също е за подобен растеж.

Потреблението на домакинствата е намаляло с 0,6 на сто през последното тримесечие на 2013 г. в сравнение с предходните три месеца. Износът пък е нараснал с 2,1%, а вносът се е покачил с 5,8%.

Традиционно силният експортен сектор на Ирландия също се бори за своето възстановяване на фона на колебливото представяне на целия регион.

"Това е годината на пропадане на Ирландия", заяви Конъл Мак Коил, главен икономист в Davy Stockbrokers.

Данните за БВП последваха последната статистика от страната, която показа спад на безработицата до 11,9%. Цените на жилищата продължават да се покачват, докато потребителските настроения са близо до 7-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още