IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският магнат Михаил Фридман купува производството на петрол и газ на RWE

Сделката се оценява на повече от 5 млрд. евро, като чрез нея RWE цели да намали своите дългове и да оптимизира паричните си потоци

17:32 | 17.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	RWE e втората най-голяма комунална компания по пазарна капитализация в Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

RWE e втората най-голяма комунална компания по пазарна капитализация в Германия. Снимка: Ройтерс

Немската комунална компания RWE AG възнамерява да продаде поделението си за производство на петрол и природен газ на руския милиардер Михаил Фридман. Сделката се оценява на повече от 5 млрд. евро (7 млрд. долара), пише MarketWatch.

Втората най-голяма комунална компания по пазарна капитализация в Германия е постигнала принципно съгласие с инвестиционното дружество на Фридман - L1 Energy, за продажбата на поделението RWE Dea за около 4,5 млрд. евро. Според сделката L1 Energy ще поеме задължения на RWE на стойност 600 млн. евро. По този начин същинската стойност на сделката става 5,1 млрд. евро, като по информация на RWE тя трябва да се осъществи в кратки срокове, като предстои оповестяването и на допълнителни детайли.

RWE постави Dea на тезгяха преди почти година – ход, който се счита за крайъгълен камък в опитите на компанията да намали своите дългове и да оптимизира паричните си потоци. RWE страда от спадащи приходи и печалба, защото субсидираните възобновяеми енергийни източници изяждат от бизнеса й в Европа.

В отделно изявление на L1 Energу Фридман заявява, че „придобиването ще бъде трамплин за навлизането на компанията в петролната и газова индустрия“.

Фридман, който контролира и конгломерата Alfa Group, основа L1 Energy миналата година с цел агресивни инвестиции в разнообразни активи по целия свят. Още миналата година той набра по-голямата част от капитала, когато заедно с други руски магнати и BP PLC продадоха 95% от акциите си в третата най-голяма петролна компания в Русия TNK-BP на държавния петролен гигант Роснефт.

RWE Dea оперира в 14 държави по целия свят. Немското дружество произвежда петрол и газ главно в Северно море, но прави проучвания и развива нови находища в много други региони, измежду които Северна Африка, Каспийско море и Южна Америка.

През 2013 г. базираната в Хамбург RWE Dea постигна оперативна печалба в размер на 521 млн. евро при приходи около 1,8 млрд. евро. През 2012 г. компанията е произвеждала по 84 хил. барела петрол на ден.

Периодът, в който се сключва сделката, подчертава здравите бизнес отношения между Германия и Русия. Съобщението за нея съвпадна със спорния референдум в Крим, в който гражданите на областта гласуваха за присъединяването си към Русия и съответно – за откъсването си от Украйна. Вотът обаче увеличи напрежението между Запада и Русия.

Предложението на Фридман за покупката на RWE Dea надхвърли това на поделението на немския химичен гигант BASF - Wintershall AG. Дружеството предложи 3,5 млрд. евро.

Третата оферта бе отправена от консорциум между американската компания за частни капитали Kohlberg Kravis Roberts & Co. и държавната Kuwait Petroleum Corp. Запознати със сделката съобщиха, че миналата седмица KKR и Kuwait са се отказали от по-нататъшно участие в преговорите за закупуването на поделението на RWE.

Очаква се споразумението да получи одобрението на Надзорния съвет на RWE и на регулаторните органи на няколко страни.

Kъм 17:13 часа българско време акциите на RWE AG поскъпват с 1,22% до 28,71 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
IvaneJohn
преди 10 години
Да ама не, на Фридман ( последния олигарх ) му взеха бизнеса в Русия - целия !!! и сега търси къде да си сложи парите - но той е руски евреин и едва ли идеята е , че руснаци купуват западния свят ;-)) по-скоро той си е част от западния свят и винаги е бил..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
123456
преди 10 години
Руските "комунисти" започнаха изкупуват западните капиталисти в един ден Pirelli ,RWE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Русия започва да си разкарва хартийките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още