IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley продаде бизнеса си с петрол на Роснефт

Сделката представлява смел ход за навлизане на американския пазар от страна на руския топ производител

09:26 | 21.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley е продала мажоритарния си дял в дружеството си за физическа търговия с петрол на руския държавен петролен гигант Rosneft, предава агенция Reuters, цитирана от Yahoo Finance. По този начин банката се присъединява към другите компании от Wall Street, които се освобождават от голяма част от бизнеса си със суровини.

Сделката представлява смел ход за навлизане на американския пазар от страна на руския топ производителя на петрол, който се управлява от Игор Сечин - близък до президента Владимир Путин. Русия притежава дял от 70% в Rosneft.

Споразумението включва повече от 100 търговци и доставчици от Лондон, Ню Йорк и Сингапур, петрол на стойност 1 млрд. долара и 49-процентния дял на банката в компанията за танкери Heidmar.

Повече подробности за условията по сделката не бяха разкрити. От Morgan Stanley заявиха, че не очакват договорката да окаже съществено влияние на финансовите й резултати.

Придобиването не включва складовете и тръбопроводите на нефт, както и транспортната фирма, TransMontaigne Inc., които притежава Morgan Stanley.

Новините за сделката събудиха притесненията на Вашингтон. Сенатор Едуърд Марки, който е демократ и член на Комисията по международни отношения към Сената, призова „американското правителство да преразгледа внимателно сделката, за да бъде сигурно, че руската държавна компания няма да е в състояние да манипулира пазара в САЩ и да навреди както на страната, така и на гражданите й“.

Също така сделката трябва да получи редица разрешения от регулаторните органи в САЩ, Европейския съюз и други, под чиито юрисдикции попада, съобщиха от банката.

Morgan Stanley се опитва да продаде или да се откъсне постепенно от своя бизнес с физически суровини вече повече от година, след като бе изправена пред огромен регулаторен натиск и пред по-високи капиталови изисквания. От банката заявиха, че ще продължат да търсят „стратегически варианти“ за TransMontaigne.

Преди две седмици Deutsche Bank обяви, че до голяма степен излиза от търговията със суровини, а JPMorgan пък продава своите търговски операции с физически активи.

Goldman Sachs също търси варианти за продажба на части от бизнеса си, но от банката на няколко пъти заявяваха, че остават ангажирани с търговията със стоки и суровини.

Morgan Stanley ще продължи да оперира със суровини и стоки на други пазари, включително с газ и с енергия, стоки от сектора на селското стопанство и метали, твърдят запознати източници. Банката също така ще запази бизнеса си с клиентите, които искат да търгуват с петрол, като ще бъде в състояние да изпълнява и физическа доставка, и финансови сделки.

През март Rosneft стана най-големият производител на петрол в света след придобиването на англо-руската петролна компания TNK-BP за 55 млрд. долара. В момента Rosneft произвежда 40% от петрола в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Какъв фатален пропуск на мениджърите и анализаторите на най-голямата петролна компания в света да се допитат до българския си колега и специалист по американския нефтен пазар Стоян Петров! От своя си офис в България той би могъл да осигури по-обективна и достоверна информация за спецификата и скритите камъни в американската бизнес среда, с която руските *** от Сибир няма как да са запознати... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Преди години Лукойл тръгна да превзема американския пазар на дребно на горива. Надеждите бяха огромни, действителността се оказа разочароваща. Просто Америка не е България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още