IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт става най-големият инвеститор в Pirelli

Очакванията са, че най-големият производител на петрол в Русия ще инвестира около 500 млн. евро в италианския производител на гуми

16:04 | 17.03.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Руският гигант Rosneft&nbsp;ще закупи 13% от акциите на Pirelli, след като акционерите на италианската компания обявиха намерението си да реорганизират инвестициите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският гигант Rosneft ще закупи 13% от акциите на Pirelli, след като акционерите на италианската компания обявиха намерението си да реорганизират инвестициите си. Снимка: Ройтерс

Най-големият производител на петрол в Русия – Роснефт, ще стане и най-големият инвеститор в италианския производител на гуми Pirelli & C. SpA. Руският гигант ще закупи 13% от акциите на Pirelli, след като акционерите на италианската компания обявиха намерението си да реорганизират инвестициите си, пише Bloomberg.

Инвестиционната група с наименование Lauro61/Camfin, която притежава 26% от акциите на базираната в Милано Pirelli ще бъде закрита, а собствениците й ще създадат нова компания. По този начин Роснефт ще придобие половината от дела на така създаденото ново дружество. Компанията за частни капитали Clessidra SGR SpA също излиза от Pirelli, съобщи самият производител на гуми в прессъобщение.

Руският енергиен гигант ще инвестира около 500 млн. евро и ще покрие част от дълга на Camfin, споделя пред Bloomberg лице, запознато със сделката, но пожелало да остане анонимно заради протичащите преговори.

Документът затяга връзките между Pirelli и базираната в Москва нефтена компания, след като през декември 2012 г. двете дружества постигнаха съгласие италианският производител да пласира продуктите си посредством бензиностанциите на Роснефт.

След края на сделката Роснефт ще измести компанията на Марко Трончети Провера - Nuove Partecipazioni, като най-голям акционер в Pirelli, въпреки че делът му ще остане неизменен и въпреки че ще запази управленския си контрол върху Pirelli.

Трончети и други два инвеститора в Camfin - UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA, ще създадат отделно дружество, което ще притежава 50% от новото предприятие. Двете банки, които са най-големи в Италия, ще притежават по 10% всяка в новата единица спрямо по 18,9% в Camfin.

Трончети, които е и главен изпълнителен директор на Pirelli, ще притежава 80% от дружеството и ще запази правото да назначи новия председател на борда и главния изпълнителен директор.

Към 15:30 часа българско време книжата на Pirelli поевтиняват с малко над 3% до 11,64 евро за брой. Същевременно на борсата в Москва акциите на Роснефт губят 2% от стойността си до 222,37 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Стига бе, кои са тия ? Нищо не съм усетил..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Прави, прави... не е случайна тая работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
На някой прави ли му впечатление как в суматохата руските капитали започнаха здраво да настъпват на балканите.Агресивно настъпват навсякъде и не оставят шансове за печалба на каквато и да било конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Баси, тия майданци вдигнаха цената на гумите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още