IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри сделката за сливането на ТНК-ВР и Роснефт

От комисията преценяват, че на компанията няма да липсва конкуренция, а купувачите запазват възможността си за избор на доставчик и начин на доставка на петрол

22:59 | 08.03.13 г.
ЕК одобри сделката за сливането на ТНК-ВР и Роснефт

Европейската комисия одобри сделката по сливането на най-голямата руска петролна компания  ОАО НК Роснефть с ТНК-ВР, тъй като не вижда заплаха за конкуренцията в Европа, се посочва в нейно съобщение, публикувано днес и цитирано от РИА Новости.

„Комисията подробно анализира възможните последици от сделката. Както и в случаите с всички държавни компании, ЕК се интересуваше дали Роснефт действа независимо от държавата или властите все пак оказват определено влияние върху компанията в сектора“, се отбелязва в съобщението.

След извършените проверки ЕК е стигнала до извода, че новата компания няма да загуби големи конкуренти в лицето на останалите играчи на пазара, а купувачите ще запазят възможността си да избират доставчика и начините за доставка на петрол.

„В крайна сметка ЕК реши, че сливането няма да доведе до нарушения на конкуренцията в европейската икономическа зона или в която и да било от нейните части“, се добавя в документа.

В момента Роснефт има споразумение за покупката на 100% от руско-британската компания ТНК-ВР за 45,1 млрд. долара в брой и 12,84% от акциите ѝ. BP продава на Роснефт дела си в ТНК-ВР за 17,1 млрд. долара и акциите в руската компания, а  AAR ще получи 28 млрд. долара. При това ВР и AAR вече получиха по 700 млн. долара под формата на дивиденти от ТНК-ВР.

Договорът за покупко-продажбата бе подписан с ВР на 22 ноември 2012 г., а с AAR – на 12 декември същата година. Роснефт и ТНК-ВР вече започнаха процеса на интеграция помежду си, който може да отнеме около една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още