IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС не налага сериозни икономически санкции срещу Русия

Брюксел не намира правилната юридическа форма, за да не претърпи след това съдебно поражение

10:07 | 21.03.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел:&nbsp;ЕС засега избягва санкции срещу лица извън политическите и военни кръгове на Русия главно поради опасения от правен характер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: ЕС засега избягва санкции срещу лица извън политическите и военни кръгове на Русия главно поради опасения от правен характер. Снимка: Ройтерс

През юли съдиите от Съда на Европейската общност, най-висшия съд на ЕС, решиха че ЕС трябва да отмени санкциите си - блокиране на банкови сметки и забрана за пътуване - срещу саудитския бизнесмен Ясин Кади. Малко след терористичните нападения от 11-и септември в САЩ Кади попадна в списък за санкции на ООН. За него се твърди, че е финансирал терористичната организация Ал-Кайда - обвинение, което Кади отрича.

Съдът на Европейската общност установява, че ЕС не е представил достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията си. Със своите санкции следователно ЕС е нарушил правото на Кади за собственост, правото на справедлив съдебен процес, както и на независим съдебен контрол.

„Същите принципи, които бяха разгледани в случая на Кади, ще се прилагат тук", казва Гай Мартин, адвокат от адвокатската кантора Carter Ruck в Лондон, която тогава е представлявала Кади.

През септември друг европейски съд обявява решението за санкции срещу седем ирански банки и логистични фирми за незаконно, след като иранската Bank Mellat подаде иск срещу санкциите.

Съдиите постановиха, че ЕС не е доказал в достатъчна степен, че компаниите имат връзка с ядрената програма на Иран или са държавни банки. Междувременно Брюксел оспори решението на съда или наложи нови санкции на компаниите.

Според европейски дипломат, който е работил над плановете за настоящите санкции срещу Русия, именно съдебното решение в случая Кади и успешните защитни действия от страна на иранските компании затрудняват ЕС в налагането на мащабни санкции срещу руснаците. Съдиите ще искат да получат по-валидни доказателства за вина, каза дипломатът.

Друг дипломат заяви, че основно Германия, Италия, Испания и Финландия изразяват опасения в дискусиите за санкции на ЕС срещу Русия. Тези държави са призовали институциите на ЕС да проверят повече юридическите рискове, допълни дипломатът.

ЕС трябва „внимателно да подготви санкциите срещу Русия и да поддържа тези решения в ума си", казва Мая Лестър, специализиран по въпросите за санкциите юрист от кантората Brick Court Chambers в Лондон.

През миналата година редица адвокати отвориха нов фронт в борбата си срещу наказателните мерки и започнаха да съдят отделните държави-членки на ЕС за обезщетения за нанесени вреди. Досега физически лица и фирми можеха само в ограничен размер да изискват обезщетения за щетите от институции, наложили санкции срещу тях. Като цяло те просто получаваха възстановяване на своите хонорари за правни услуги.

Въпреки това съдебни дела срещу държавни правителства биха могли да донесат много по-големи суми за обезщетение за нанесени вреди. През февруари иранската банка Mellat внесе иск за обезщетение срещу Министерството на финансите на Обединеното кралство на стойност 4 милиарда долара за предполагаемо загубени сделки.

В своя иск пред Търговския съд в Лондон Bank Mellat твърди, че британското правителство е отговорно, защото то е призовало ЕС за налагане на санкциите срещу банката.

Мартин, адвокатът на бизнесмена Кади, заявява, той засега нито един руснак, който се страхува от предстоящи санкции на ЕС, не е влязал в контакт с него. Но не би се изненадал, ако в един момент и това се случи, казва Мартин.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Ще се ослушват, докато на онези, които раздаваха хамбургери на Мейдана им писне и не напомнят за чий са потрошили толкова пари за тотално подслушване, а вероятно и видеонаблюдение на целия политико-икономически елит на Европа! Тогава изведнъж ще се разбързат със санкциите, Даже може да задминат и Щатите по усърдие... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Абе нещо ни правят на луди. Ние сега за санкции срещу Русия ли говорим или срещу руснаци. Нищо не пречи да се наложат санкции на Русия - прекратяване на сделки, спиране на износ, спиране на много неща ОБАЧЕ явно баницата е много сладка за френските оръжейници, на немците не им се стои без газ а на британците - без руски капитали. Или както казват сърбитеSta se kurcis kat neznas da letisА Украйна, да го .. Украйна. Ние сме го разбрали отдавна, сега и те го разбират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Проблемът е, че Украйна има за Запада икономическо значение, а за Русия стратегическо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още