IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа обмисля мерки, ако Русия спре газовите доставки за Украйна

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер свика серия от срещи, на които се обсъжда проблемът

19:47 | 08.04.14 г. 1
Европа обмисля мерки, ако Русия спре газовите доставки за Украйна

Европа предприема мерки, за да противодейства на евентуалното спиране на руските газови доставки за Украйна. Във връзка с това еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер спешно свика серия от срещи, на които се обсъжда проблемът.

Предвидена е и среща между представители на съюза и консорциума за строителството на “Южен поток”. На нея ще присъстват представители на италианската компания ENI и на френската Electricite de France.

Днес беше обсъдено осигуряването на газ на Украйна, ако Русия реши да прекрати напълно доставките на синьо гориво. Анализаторите поясняват, че всички се надбягват с времето, тъй като украинските газови хранилища трябва да бъдат напълнени максимално до късната есен. Междувременно трябва да се измисли и как да започнат т.нар. реверсивни доставки на газ от Европа.

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан се включи днес в първата среща, заедно с представители на европейската газова индустрия и на организацията на европейските газови компании “Юрогаз”. Продан съобщи, че е разгледана и възможността за реверсивни доставки на газ от Словакия.

Проведе се и среща на Групата за газова координация на Европейската комисия, която включва представители на страните от ЕС, оператори на европейската газова мрежа и на индустрията.

От Еврокомисията съобщават, че общото мнение по въпроса за сигурността на газовите доставки за ЕС е, че на фона на украинската криза следва да бъде предприета повече пазарна гъвкавост, както и допълнително да бъдат проучени възможностите за съхраняване на повече газ и за собствен добив.

ЕК отбелязва, че до юни предстои да изготви цялостен анализ за енергийната сигурност на ЕС, както и за намаляване на енергийната зависимост на общността, съобщава БТА.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
"Канакът първо действа, после мисли". Та, и Европата се размислила. Къде бяхте, като предавахте Украйна бе, мили родни недоразумения? Защо се случи това чудо, а? Сега Русия била виновна. виновна, че се е възползвала от слабостта и некоординираността на едни противници, които стават все по-смешни? А, иначе, да би била сочена с пръст като глупава, неорганизирана, абе, всякаква? мислете и дано измислите няколко десетки милиарда кубика, както и пари да подпомагате тези, които предадохте. Аман от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още