IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да даде единен отговор на заплахата за спиране на руския газ

Цената на руското синьо гориво подлежи на предоговаряне с "Газпром", заяви германският канцлер Ангела Меркел

14:13 | 12.04.14 г. 2
Европа трябва да даде единен отговор на заплахата за спиране на руския газ

Европейските лидери трябва да дадат единен отговор на писмото на руския президент Владимир Путин, в което се намеква, че може да се стигне до спиране на руските газови доставки за европейските страни, ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа. Това заяви по време на посещението си в гръцката столица Атина канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от DPA. 

"Има всички основания това писмо да бъде възприето като възможност за даването на единен европейски отговор", заяви тя на съвместна пресконференция с гръцкия министър-председател Андонис Самарас. По думите ѝ този въпрос ще бъде дискутиран на срещата на външните министри на Европейския съюз (ЕС) в понеделник.

Меркел подчерта, че цената на руския газ подлежи на обсъждане и че еврокомисарят по енергетика Гюнтер Етингер и националните правителства трябва да разговарят с "Газпром", пише БТА.

"Когато направим всички тези стъпки, ще бъдем уверени, че сме постигнали съвместен отговор на страните, които имат проблем, защото получават природен газ от "Газпром", каза канцлерът. Тя допълни, че тази тема е била обсъдена с премиера Самарас и е било постигнато единодушие. 

Ангела Меркел, която е главният радетел за икономии в еврозоната, похвали Гърция за осъществените досега болезнени реформи и успешното ѝ завръщане на финансовите пазари. По думите ѝ много е било постигнато, но предстои още работа. "Надявам се, че тази политика ще продължи", заяви тя.

Посещението на Меркел в Атина съвпадна с еуфорията сред гръцкото правителство заради успешното появяване на страната на международните пазари за ценни книжа вчера. На пресконференция премиерът Самарас заяви: "Гърция успя!", но добави с по-умерен тон, че устремът на правителството му няма да намалее.

"Това което се промени, е обликът, психологията... пазарите гласуваха за Гърция и ѝ дадоха своето доверие", каза гръцкият премиер. 

По време на предишното си посещение в Гърция през 2012 г. Меркел бе посрещната от масови демонстрации срещу мерките за икономии в изпадналата в икономическа и финансова криза страна. Тогава протестите преминаха в насилие и затова днес около 5 000 полицаи охраняваха маршрута на кортежа с германския канцлер, а в центъра на града бяха забранени почти всички планирани протестни прояви. Все пак около хиляда души направиха мирна демонстрация извън забранената зона, но се разпръснаха под проливния дъжд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 6
Бате Пешо
преди 10 години
Хайде бабче затвори крана на Северен поток покажи мускули на Путин.Ама не ти стиска друго си е да плещиш празни приказки и да размахваш пръст на България.Това е лицемерие и двоен стандарт,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още