IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши перспективата пред Португалия до стабилна

Кредитната агенция аргументира решението си с напредъка на Лисабон по програма за икономическо възстановяване, изготвена от ЕС и МВФ

09:40 | 09.05.14 г.
S&P повиши перспективата пред Португалия до стабилна

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) повиши перспективата на Португалия от отрицателна до стабилна поради подобрените икономически и пазарни условия, предава The Wall Street Journal. Въпреки това международната институция не повдига рейтинга на иберийската страна, каквито бяха очакванията на повечето анализатори.

От S&P аргументираха решението си на базата на напредъка на Лисабон по изготвената от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) програма за икономическо възстановяване. Според експертите португалската икономика и вътрешният трудов пазар се възстановяват по-бързо от очакваното.

S&P продължава да задържа португалския рейтинг в сферата на непрепоръчителните за инвестиции стойности. Оценката от BB е сигнал за все още наличните големи предизвикателства пред най-бедната страна в Западна Европа.

Анализаторите на кредитната агенция все пак посочиха, че икономическите перспективи пред страната значително са се подобрили, което прави бюджетните цели за тази година постижими. S&P очаква икономиката да нарасне с 1,4% през 2014 г. Прогнозата на правителството за периода пък е за разширение от 1,2 на сто.

Според икономистите един от водещите проблеми пред икономиката на иберийската страната продължава да е високото равнище на публичните задължения. Държавният дълг на Португалия достига 129 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), което е едно от най-високите нива на Стария континент.

"В средносрочен и дългосрочен план ние смятаме, че ниският процент на заетост, в съчетание с неблагоприятен демографски профил, вероятно ще ограничи потенциалния дългосрочен растеж на икономиката", отбелязаха от S&P.

По-рано тази седмица друга от трите големи кредитни агенции – Fitch Ratings, която е по-близо до повишаване на португалския рейтинг до инвестиционен клас, посочи, че може да прибегне до подобен ход, ако доходността по държавните бонове остане под 4%. Подобно равнище ще позволи на страната да набере евтино финансиране от пазарите "при условия, съвместими с дългосрочната устойчивост на държавния дълг".

Въпреки това от Fitch предупредиха и за възможни сътресения през следващите години, в това число политическа криза или конституционни съдебни решения срещу мерките за строги икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още