IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата рецесия за Великобритания свършва

В следващите няколко месеца британската икономика ще се върне на нивата си от преди кризата, сочи изследване

15:35 | 09.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Голямата рецесия за Великобритания свършва

В следващите няколко месеца икономиката на Великобритания ще се върне на нивата си от преди кризата, твърди ново изследване, цитирано от CNBC. Така ще настъпи краят на т.нар. Голяма рецесия, обхванала Острова в продължение на шест години.

Икономиката на страната се разшири по-бързо от очакваното, като сега се насочва към ръст от 3% на годишна база, прогнозира Националният институт за икономически и социални изследвания (National Institute of Economic and Social Research, или NIESR).

В своята тримесечна прогноза организацията повиши оценката си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания за 2014 г. до 2,9% от по-ранните 2,5 на сто. За 2015 г. прогнозата е за повишение от 2,4% вместо 2,1 на сто. NIESR очаква, че до 2017 г. икономиката на Острова ще расте с 2,4% средно на година.

В резултат на силния растеж в следващите няколко месеца британският БВП ще задмине историческия връх от 2008 г., твърдят от NIESR. От върха до забавянето през 2009 г. икономиката се е свила със 7,2%, разкриват данните на Националната статистическа служба (ONS).

През първото тримесечие на 2014 г. БВП на Великобритания се покачи с 0,8% на тримесечна база. Въпреки че това бе петият пореден растеж, изчисленията на ONS показват, че БВП остава с 0,6% под предкризисното си ниво.

За сравнение – американската икономика вече е нараснала с около 6,3% спрямо състоянието й от края на 2007 г.

Прогнозата на NIESR идва след множеството данни, които подсказват, че британската икономика набира скорост. Безработицата спадна до 6,9% през трите месеца до февруари.

Промишленото производство продължава да расте, като същевременно ръстът на износа сви търговския дефицит. Инфлацията достигна целта на Английската централна банка от 2% през декември 2013 г. за пръв път от ноември 2009 г.

Въпреки серията оптимистични данни от NIESR предупреждават и за сериозните проблеми, които британската икономика има.

„Може и да е символично, че икономиката е напът да задмине върха от 2008 г., но не това е от значение за гражданите. БВП на глава от населението все още е малък, а реалните работни заплати са с 6% по-ниски от 2009 г.“, заявява директорът на NIESR Джонатан Портъс.

Организацията не очаква, че БВП на глава от населението ще достигне предкризисните си нива поне до 2017 г., а реалните работни заплати няма да наваксат изгубеното преди 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Много ме кефи когато кажете "предкризисни нива". Това звучи точно, че предстои пак криза. Особено със жилищната политика на острова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още