IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания спадна до над четиригодишно дъно

Потребителските цени през март отчетоха ръст от 1,6% на годишна база, отдалечавайки се от целта на централната банка

13:08 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания спадна до над четиригодишно дъно

През март инфлацията във Великобритания се забави до най-ниското си ниво от повече от четири години. Данните затвърждават ангажимента на Английската централна банка (АЦБ) да поддържа лихвените проценти ниски, докато икономиката не се възстанови.

В третия месец на годината инфлацията е била 1,6% на годишна база – най-ниската от октомври 2009 г. Понижението спрямо февруари е с 0,1%, когато бе отчетена инфлация от 1,7%, разкриват данните на Националното статистически бюро на Острова (ОNS).

Инфлацията се отдалечи още от целта на АЦБ от 2%, но остава висока в сравнение с други развити държави.

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля въвеждането на нови стимули, с които да повиши инфлацията в еврозоната. Очакванията обаче са, че най-рано в началото на следващата година АЦБ ще повиши лихвения процент, който сега е 0,5%, но при положение, че британската икономика се възстанови.

По данни на статистиката забавянето в темпа на инфлацията през март се дължи на регистрирания година по-рано еднократен ръст в цените на горивата, както и на лекото повишение в цените на облеклата и сметките за отопление.

Данните обаче предполагат, че инфлационният натиск в икономиката е налице. Цените на готовата продукция нараснаха с 0,5% на годишна база, а цените на материалите за производство спаднаха с 6,5 на сто – най-сериозното понижение от септември 2009 г.

Един от секторите в икономиката, в който цените се покачиха бързо, е пазарът на жилища. Това предизвика опасения, че Великобритания може би е изложена на риск от издуване на балон в сектора на недвижимите имоти, който, ако се спука, ще причини тежки загуби на кредитополучателите и кредиторите.

През последните 12 месеца до февруари цените на жилищата скочиха с 9,1% - най-бързият темп на растеж от юни 2010 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още